- Kanotochten

- Kanotochten 2013
- Kanotochten 2014
- Kanotochten 2015
- Kanotochten 2016
- Kanotochten 2017
- Kanotochten 2018
- Kanotochten 2019
- Kanotochten 2020
- Kanotochten 2021

Kano

- 10 tips voor veilig varen
- 50 tips voor camperen
- Bruglichten
- Kano Checklist
- Kano onderkoeling
- Kano sleeplijn
- Kano url
- Kano veiligheidstips
- Kano YouTube
- Kano-pagina
- Knopen
- Never mess with a kayaker
- Tarp
- Windkracht omreken tabel

Kano-paginaKano vs Kajak

Kano

In een kano kun je geknield varen en peddel je met een peddel met één blad. Een kano is vaak van boven open, vandaar dat deze ook wel open kano wordt genoemd.
 

Kajak

In een kajak zit je op je zitvlak en peddel je met een peddel met twee bladen, ook is de kajak door een dek van boven vrijwel geheel gesloten.

Correcte nederlandse woordspelling is: kanoën.
Vervoeging: kanoën, kanode, gekanood. Het is: hij kanoot en kanoënd.

Vaarregels:

Om met een kajak te varen heb je geen klein vaarbewijs nodig. De kajak, kano of roeiboot hoeft niet voorzien te zijn van een naam, wat op motorboten en zeilboten vanaf 7 meter lengte wel verplicht is.

Voorrang:

Grote schepen dus beroeps scheepsvaart, plezierjachten langer dan 20 meter en schepen geschikt voor meer dan 12 passagiers hebben altijd voorrang.

Als je als vaarder van een kajak zoveel mogelijk stuurboordwal (rechts) houdt, dan heb je voorrang, op zowel een klein motorschip als op een zeilschip. Kruis je met een kajak, een zeilboot dan gaat de zeilboot voor, ongeacht wie van links of rechts komt. Kruis je een andere kajak, kano of roeiboot dan gaat rechts voor. Kom je een klein motorschip (kleiner dan 20 meter) tegen, dan heb je voorrang ongeacht of je van links of rechts komt met de kajak. Helaas gebeurt dat niet altijd dus blijf opletten want je bent kwetsbaar in een kajak. Bij twijfel gewoon het motorschip voor laten gaan.
 

Verlichting:

Verlichting op een kajak is na zonsondergang verplicht, dat moet een rondstralend licht zijn dat boven het hoofd van de vaarder uitkomt.

Mist:

Volgens binnenvaartpolitiereglement moet een schip bij slecht zicht op radar varen of - indien een schip dat niet kan - op de dichtstbijzijnde plaats moet gaan stilliggen. Aangezien een kajak geen radar heeft moet je dus in geval van slecht zicht (een zicht van minder dan 200 meter) op de dichtstbijzijnde plaats gaan stilliggen. Het KNMI spreekt van 'mist' bij een zicht van minder dan 1000 meter. Van 'dichte mist' wordt gesproken bij een zicht van minder dan 200 meter en van 'zeer dichte mist' bij een zicht van minder dan 50 meter. Rijkswaterstaat adviseert alleen te gaan kajakvaren bij een zicht van minimaal 500 meter.

     

GPS

Met het (Garmin) programma "Mapsource" of "Basecamp" kan je al een route overzetten naar je GPS. De kans op verdwalen (in b.v. de Biesbosch of Weerribben) wordt met een GPS een stuk kleiner.


Zoek

Nieuws

11/02
19/10
07/05
17/03
07/03


KalenderLaatste updates

26/02
16/02
21/12
08/03
17/01
Website: 235 pagina's.