Diversen

- * Welkom
- Fortune cookies
- Kalender
- Nieuws
- Zoekresultaten

Nieuws

Nieuws: 11-02-2021

Kano’s slaan om in de Rijn, schipper haalt ze uit het water

DOORWERTH – Op de Rijn ter hoogte van de sluis bij Doorwerth zijn donderdagmiddag twee mensen met hun kano omslagen.

Twee mensen waren aan kanoën op de Rijn, toen het rond 13:15 uur mis ging. De kano’s sloegen om en de twee raakten te water. Een schip die in de buurt voer heeft de twee mensen snel uit het water gehaald. Een ambulance kwam ter plekke om de betrokkenen te controleren, waarna bleek dat tenminste één van de twee onderkoeld was geraakt.

Vanuit de politie is dit een duidelijk waarschuwing om met dit weer het water niet op te gaan.

update:
als het tam tam in Wageningen klopt, dan is een omgeslagen omdat die bij het maken van foto's tegen een boei aan botste... en de tweede omdat die tijdens de redding tegen de volgende sloeg... en waren ze gered voordat ze onderkoeld waren...
Nieuws: 19-10-2020

Zeekajakker (77) in de problemen

NIEUWPOORTVoor de westkust is zondagmiddag een 77-jarige kajakker in de problemen geraakt. Zijn kajak kapseisde in de buurt van de Trapegeerboei en de man kwam in volle zee terecht. Hij slaagde er niet in om aan boord van zijn kajak te kruipen en klampte zich vast.De man was professioneel geëquipeerd met een overlevingspak, een zwemvest en draagbare radioapparatuur. Hij verwittigde rechtstreeks het MRCC. De reddingsboot Brandaris en de SPN06 van de scheepvaartpolitie rukten meteen, vertelt kapitein Dries Boodts van het MRCC. Al snel was het schip ter plaatse. Het slachtoffer was inmiddels opgepikt door een zeilboot. Hij meegenomen naar de haven met de Brandaris en verkeert in goede gezondheid, besluit Boodts.
Nieuws: 07-05-2020

Tijdelijk vaarverbod voor Giethoorn en omgeving

Giethoorn – Voor Giethoorn en omgeving geldt vanaf vrijdag 10 april a.s. een vaarverbod voor de recreatievaart. Dit vaarverbod is ingesteld vanwege de drukte met bootjes op een aantal plekken in en om Giethoorn afgelopen weekend. Hierdoor kwam de 1,5 meter afstand in gevaar.

Burgemeester Rob Bats ‘Na overleg met mij heeft Peter Snijders, voorzitter van de Veiligheidsregio, een vaarverbod voor Giethoorn en omgeving ingesteld. Want ondanks de oproep om thuis te blijven was er afgelopen weekend op een aantal plekken toch sprake van te veel bootjes in en om Giethoorn. Dat levert besmettingsgevaar op en vormt dus een groot gevaar voor de gezondheid. Aangezien de weersverwachting voor de komende periode zonnige dagen belooft en het paasweekeinde voor de deur staat is een tijdelijk vaarverbod noodzakelijk. We willen koste wat het kost voorkomen dat besmetting van het coronavirus op het water plaatsvindt’.

Het vaarverbod wordt ingesteld van vrijdag 10 april 2020 tot en met maandag 13 april 2020 en geldt voor de recreatievaart. Uitgezonderd zijn de hulpdiensten en de beroepsvaart.

‘De komende dagen verhogen we de controle op het water. Die controle richt zich naast Giethoorn ook op andere locaties waar veel boten kunnen komen. We zien er streng op toe dat het vaarverbod niet wordt overtreden en dat de 1,5 meter afstand wordt nageleefd. Gebeurt dit niet dan volgen er boetes. Maar ik hoop dat het zover niet hoeft te komen en dat iedereen de discipline kan opbrengen om thuis te blijven. Het is even niet anders, maar het is noodzakelijk. Na het coronavirus verwelkomen we iedereen graag weer op het water en op het land. Dan kan men als vanouds ervaren wat gastvrijheid en gastheerschap bij ons in Steenwijkerland betekent’ aldus burgemeester Rob Bats.

Nieuws: 17-03-2020

Het is officieel en aanbevolen door de overheid.

Nieuws: 07-03-2020

Kayakers Rescued Strangford Lough

Eight kayakers got into difficulty in Strangford Lough this morning and have been recovered to shore by lifeboat and helicopter.

Belfast Coastguard was called at 10.35am by two kayakers who had managed to make it to an island in the Lough and reported that another six kayakers in their group were in the water after capsizing.

HM Coastguard sent the Coastguard rescue helicopter from Prestwick and Coastguard Rescue Teams from Portaferry and Bangor and requested the launch of the Portaferry RNLI inshore lifeboat.

The two kayakers who had made the call for help were located by the Coastguard helicopter on an island and were airlifted to shore and the RNLI Portaferry lifeboat recovered the other six people from Strangford Lough. All casualties were received on shore by the Northern Ireland Ambulance Service and have not required hospital treatment.


Notes to Editors: General advice for kayakers

HM Coastguard recommends that kayakers tell someone at home their passage plan including points of arrival and departure, timescale and any other relevant information. It would also be advisable to consider advising the Coastguard of your intentions and any deviation of your plans. You should also carry a VHF marine band radio and/or PLB. Call the Coastguard if you get into difficulty, preferably via channel 16 on your radio or if not call 999 and ask for the Coastguard.
Nieuws: 29-02-2020

Onderkoelde kajakker gered uit IJmeer

Vandaag rond 15:15 zijn de reddingboten uit Huizen druk in de weer geweest met twee kajakkers.

De kajakkers kwamen in de problemen tussen IJburg en forteiland Pampus, waar een van de twee kajaks omsloeg. De persoon uit de omgeslagen kajak was niet meer in staat om zelfstandig in zijn eigen kajak te komen. Hierop is de tweede kajakker hem te hulp geschoten en heeft hem achterop zijn eigen kajak naar het forteiland Pampus gebracht.

Tezamen met de reddingboot Ronduit van Reddingsbrigade Naarden en een boot van de Waterhulpdienst zijn de Nikolaas Wijsenbeek en De Huizer ter plaatse gegaan. Hier hebben de bemanningsleden van de reddingboten de eerste hulp van het onderkoelde slachtoffer overgenomen van de forteilandbeheerder. Ondertussen is er door de Kustwacht een Search and Rescue helikopter vanuit Den Helder gealarmeerd welke kort na de alarmering ter plaatse is gekomen. Een verpleegkundige van de helikopter heeft ter plaatse het slachtoffer onderzocht en besloten deze voor verder onderzoek te vervoeren naar het Amsterdam UMC locatie VUmc.

Het tweede slachtoffer is met de boot van de Waterhulpdienst en een opstapper van de Ronduit naar Muiden vervoerd, alwaar zijn familie hem opwachtte.

Ondertussen hebben de Nikolaas Wijsenbeek en De Huizer een zoekslag gemaakt naar de kajaks die nog op het water dreven. Deze zijn uiteindelijk aangetroffen en geborgen.

Nieuws: 04-02-2020

Gestrande kajakker in Florida na dagen uit water gered

Een 67-jarige kajakker die al ruim een week werd vermist, is maandag teruggevonden in Florida. De man ging op 22 januari alleen kajakken in het Everglades National Park in de Amerikaanse staat, maar kwam niet op zijn eindbestemming aan. Daarop werd een gerichte zoekactie gestart.

Speel videobericht.
Nieuws: 25-01-2020

KanoRijnland Pinkstertoernooi

Nieuws: 15-01-2020

KNRM rukte vorig jaar 446 keer uit in Friesland: veel verstrikte kajakkers

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in 2019 in Friesland 446 keer uitgevaren. Dat is iets meer dan een jaar eerder (429).

Landelijk is 2.458 keer uitgevaren. De KNRM zegt dat er een opvallende stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij.

Het station van Hindeloopen - verantwoordelijk voor de driehoek tussen Stavoren, de Afsluitdijk en Makkum - moest verreweg het vaakst het water op: 108 maal. Het is daarmee één van de drukste stations van het land. Harlingen volgt met 56 reddingsacties.,,We hebben afgelopen jaar veel jachten met motorstoringen gehad’’, blikt schipper Henk-Jan Kuin van station Hindeloopen terug. ,,Ook raakten regelmatig kitesurfers verstrikt en we hebben vastgelopen huurboten gehad.’’ Het meest opvallende incident noemt hij de 43-jarige Zweedse vrouw die eind juli bij Makkum verdronk. Ze was een dagje naar het strand en viel van een opblaaszwaan. ,,We hadden vorig jaar ook nog een kajakker die onderweg was van Makkum naar Den Oever, met windkracht 5. Hij viel en raakte onderkoeld. De man kon nog wel bellen en is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.’’

Drukte in juli bij Reddingsbrigade en KNRM
Eind juli was het alle hens aan dek bij de reddingsdiensten. Bij de Reddingsbrigade leidde het warme weer tot een recordaantal van 1200 zwemmers dat in rivieren, meren en de zee in de problemen kwam.

Lees ook | Reddingsbrigade moest 1200 mensen uit het water halen

Ook bij de KNRM was het destijds druk. ,,Er waren toen wel zes dingen op een dag en soms zelfs drie meldingen op hetzelfde moment’’, weet Kuin nog. ,,Dan moet je keuzes maken. Soms ben je bezig met een uitruk en komt er iets tussendoor.’’ In overleg met de Kustwacht wordt dan bepaald welke melding prioriteit krijgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een motorboot met een storing even blijft liggen en dat de vrijwilligers van de KNRM zich spoeden naar een meer dringende hulpvraag.

Het station van Hindeloopen heeft ongeveer twintig vrijwilligers die varen. Over de bezetting is Kuin, havenmeester van Hindeloopen en dus vrijwel altijd beschikbaar, niet te spreken. Er is een tekort aan vrijwilligers dat tijdens kantooruren bij calamiteiten de boot op kan. In de avonden en weekenden is dat geen probleem. ,,Het gaat goed met ons station, maar veel mensen die hier wel wonen, werken ergens anders. Zij mogen dan niet altijd weg van hun baas. Het zou mooi zijn als werkgevers wat coulanter zijn naar hun werknemers toe, als ze bijvoorbeeld weg moeten voor een melding. Dat zou ons erg helpen.’’

In actie voor een koe
Op 28 mei 2019 ging de KNRM af op een bijzondere melding. De dienst moest in actie komen voor een koe die rondzwom in de Waddenzee voor de dijk van Ameland. Het dier werd gespot ter hoogte van de Ballumerbocht. De KNRM rukte daarop uit met twee boten. Een uur later lukte het pas het dier naar de kant te krijgen. Daar werd de koe met behulp van een kraan op het droge geholpen en in een veewagen gezet. Het Amelander beest was voor het eerst buiten dit jaar en is in enthousiasme over een dijksloot gesprongen. De koe was uitgeput, maar heeft het hachelijke avontuur wel overleefd.

Bron: www.lc.nl
Nieuws: 12-01-2020

Drie vermiste kajakkers dood teruggevonden in Franse baai, jongen van 15 overlee

In de baai van de Somme, in het noordwesten van Frankrijk, zijn de lichamen van drie kajakkers gevonden. Een vierde - een jongen van 15 jaar - was nog in leven en is zwaar onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de publieke radiozender France Bleu.

De vier, allemaal lid van een kajakvereniging in Saint-Valéry-sur-Somme, werden zaterdagavond als vermist opgegeven. Ze waren met een groep van 8 personen gaan kajakken op zee, maar hadden zich afgesplitst omdat ze een andere route wilden nemen. Het groepje had aan het eind van de middag op de bestemming moeten arriveren, maar kwam niet aan. Daarop werd een zoektocht op touw gezet.Alle slachtoffers werden gevonden bij Le Crotoy. De eerste twee rond middernacht, een derde rond 4 uur zondagmorgen. De doden zijn twee mannen van 46 en 47 jaar en een vrouw van 58. Het nog levende slachtoffer is een jongen van 15. Wat er is gebeurd is nog niet duidelijk. (lees hieronder verder)

Volgens de burgemeester van Crotoy waren de weersomstandigheden in de baai zaterdagavond mild, maar zijn de stromingen er vaak verraderlijk. De slachtoffers waren mensen uit de streek en ervaren kajakkers.
Nieuws: 16-12-2019

Zie me lopen, met kano en peddelBij mooi weer kanode ik. Haalde ik dat enorme blauwe plastic gevaarte uit de gang en legde het in de gracht, naast de boot van Willem. Zie daar de reden dat ik niet meer kano. Willems boot is weg. Hij heeft hem verkocht aan iemand die hem pijlsnel in de fik wist te zetten. (Een Kees Kistje doen noemden wij dat vroeger, naar de AZ-speler die zijn sportzaak in de fik gezet zou hebben voor de verzekering. Als dat nooit bewezen is, meneer Kist, alsnog excuses voor ons vrolijk gezongen ‘Keessie is een pyromaan.’)


Gisteren is Willems wrak helemaal weggehaald. Nu heb ik geen opstapplek meer. En als het me al zou lukken vanaf de kade te water te gaan, dan kom ik er tot aan de zondvloed niet meer uit. Ik kan natuurlijk naar dat trappetje bij het café op de hoek maar sommige dingen moet je jezelf niet aandoen, vind ik. Zie me lopen, met mijn kano en peddel. Een niet onbekende, niet superfitte buurtbewoner in een niet bepaald afkledend zwemvest met een hol stuk plastic van drie meter langs een vol terras stamgasten.

“Lekker stukkie kanoën, buurman?” De eersten staan al op, pils in hand, om over te steken en de beste plek op de brug in te nemen. Uit het café zelf klinkt de haastig afdrogende kastelein: “Wacht op mij!” en ook de oude eigenaar trekt zich aan de biljartklok omhoog. Dit moet ie zien.

“En over twee uur komt ie terug, is nog leuker,” zegt een vaste klant tegen een toerist. “More funnie. Then he climbs er out.”

De bloemist gooit geestig als ie is wat losse bloemen in het water. ‘Welke muziek wil je gedraaid hebben?’

Ik was er al niet handig in. Ooit lag ik een halfuur naast de kano tegen de kade aan gedrukt, schuilend tot iedereen zijn kinderen naar school had gebracht en weer binnen was. Toen pas klom ik eruit.

Dit lijkt een lange inleiding voor Kano te koop, maar ik wilde het eigenlijk hebben over ‘Terugkomen is niet hetzelfde als blijven.’ Een inspirerend gedicht onder de brug van Stubbe, de vishandel. Daar waar je van het Singel onderlangs naar het IJ kunt varen. Ik peddelde er altijd langs en dan rechtsaf langs de rondvaartboten en het Centraal, via Nemo tot aan achter Artis en dan de Amstel op. Ik dacht: nu zie ik die mooie woorden van Belle van Zuylen nooit meer. Maar je kan er ook langslopen, zag ik vanochtend.

Langslopen is niet hetzelfde als langsvaren, maar in mijn geval veel minder gênant.

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van ‘de’ Amsterdammer.
Nieuws: 25-11-2019

Kayakers were competent and fully equipped


(Lifeboat launched after fears over kayakers)

FRESHWATER Independent Lifeboat (FILB) was launched today (Sunday), after two kayakers were spotted struggling to reach land.

The team was paged by Solent Coastguard at 4.32pm, with crew arriving on the scene at 4.40pm, and D-Class launched shortly afterwards.

A spokesperson for FILB said: "Initial reports by Needles NCI suggested two kayakers were having difficulties approaching Scratchell's Bay. It was reported that one was towing the other.

"Upon approaching Scratchell's, a crew member spotted some light a little further along. After signalling with torch, the individual responded, and contact was made."


FILB crew members spoke with the kayakers, and identified they were competent and fully equipped with lifejackets and relevant safety devices.

Both kayakers were unhurt and fully coherent.

Satisfied that the situation had been resolved, Solent Coastguard stood down FILB, and D-Class returned to the boathouse for a 5.08pm recovery.
Nieuws: 13-11-2019

Kayakers rescue pilot who crashed plane into lake

Kayakers rescued a pilot who crashed his small plane into a freezing lake near Covington, Washington, officials said. The pilot is recovering at a hospital.
Source: HLN

Nieuws: 11-11-2019

Kanoër redt twee jongens uit Ketelmeer

Op het Ketelmeer zijn gistermiddag twee jongens gered die waren omgeslagen met hun bootje. Een passerende kanoër zag de drenkelingen en schoot te hulp.

De kanoër sloeg alarm en verleende eerste hulp. "Die heeft ze naar het eiland gebracht en met zijn eigen isolatiedekens ingepakt", schrijft de KNRM Urk. De hulpdiensten rukten massaal uit. Naast de KNRM kwamen ook de brandweer, duikers uit Urk en een ambulance op de melding af.

De onderkoelde jongens zijn door de KNRM naar de Schokkerhaven gebracht. Daar konden ze onder de douches van de jachthaven weer op temperatuur komen.

De KNRM heeft later in het donker het omgeslagen bootje geborgen, meldt Omroep Flevoland.

Nieuws: 27-09-2019

VeluweRally 2019 gaat niet door!

ANNULERING van de EENENVEERTIGSTE (41e) VeluweRally (zaterdag 28 en zondag 29 september 2019).!

Hoewel een beetje kanovaarder niet in de war raakt van een beetje wind of regen zijn de weersverwachtingen voor dit weekend van 28 en 29 september 2019 wel aanleiding voor de organisatie van de Veluwerally om deze te annuleren. Met de voorspelde windkracht van 6 a 7 in combinatie met fikse regen en temperaturen rond de 12 a 13 graden is het varen van een kanotocht op de IJssel naar het oordeel van het bestuur niet verantwoord.

Zelfs de inzet van Rode Kruis (EHBO) en Reddingsbrigade Deventer/Apeldoorn is dan niet toereikend om door de kou bevangen of omgeslagen vaarders op tijd te kunnen opvangen. Aangezien de populatie deelnemers niet louter uit doorgewinterde, op winterse omstandigheden getrainde vaarders bestaat, mogen we niet rekenen op een grote zelfredzaamheid. Ook weten we van een groot aantal regelmatige deelnemers dat ze met goed weer de Veluwerally op de IJssel als een pleziertocht ervaren. Aan die herinnering kunnen we komend weekend zeker geen invulling geven. Met deze weersomstandigheden is het echt geen pretje en onvoorbereid en ongetraind op dergelijke omstandigheden zelfs gevaarlijk om de tocht te varen.

Dat maakt dat we als bestuur helaas deze jaarlijkse activiteit op het laatste moment moeten afblazen en dat terwijl de waterstanden dit jaar wel toereikend waren. De 41e Veluwerally gaat dus helaas niet door. Volgend jaar zijn we wel weer van de partij.

Dit besluit wordt ondersteund door Rijkswaterstaat, Rode Kruis en Reddinsgbrigades. Veiligheid staat voorop.

De vooraf overgemaakte inschrijfgelden worden natuurlijk teruggestort.
Nieuws: 20-08-2019

Kayakers rescued after being trapped on beach for four hoursTwo kayakers were rescued after they became trapped on a beach for four hours due to strong winds and high seas.

At about 2pm on Sunday, August 18 the Wyke Coastguard Rescue Team was called out to a beach near to the White Nothe, where two kayakers had become trapped because of the severe weather conditions.

The Weymouth inshore lifeboat was called to help extract the kayakers by sea but due to the strong winds and high tide, this was deemed too risky.

Lulworth, Kimmeridge and St Alban coastguard rescue teams were also requested to assist due to the difficulty of the rescue.


The casualties were approximately 200 metres below the cliff so the crews set up some rope rescue equipment and sent one team member down to help the casualties.

It was then realised that the kayakers had no footwear and the extraction could not take place until some spare shoes arrived due to the difficulty of the extraction over loose rocks.

Eventually the kayakers were winched to safety one at a time, with both safe by 6pm.

They were placed in the warm coastguard vehicles and assessed for any injuries before the teams headed back to their stations.
Nieuws: 31-07-2019

Drie Duitse toeristen dood in Alaskaans meer met rubberen kano.Drie Duitse toeristen op leeftijd dood in Alaskaans meer na ongeluk met rubberen kano
In een ijskoud meer in Alaska zijn gisteren de lichamen van drie Duitse toeristen gevonden. Het gaat om een man en vrouw van 67 en een man van 62. Ze droegen zwemvesten en zijn om nog onbekende reden uit hun opblaasbare kano gevallen.

Ook de rubberboot van het drietal is teruggevonden. De twee 67-jarigen waren als stel op vakantie. Zij werden door mensen in een andere kano in het water teruggevonden. Het lichaam van de derde man (eveneens een Duitser) werd aangetroffen op een ijsschots.

Het meer, onderdeel van de Valdez-gletsjer, staat bekend om zijn mooie uitzichten, omdat er op het water grote ijsschotsen drijven. Kanoën op het meer is dan ook populair, maar niet zonder gevaar. Bijna alle tochten worden gedaan met een gids, maar het is niet verboden om zelf op pad te gaan.

Onderzoekers in Alaska hebben wel een vermoeden over de doodsoorzaak van het drietal. Door hogere temperaturen zijn veel ijsschotsen aan het afbrokkelen, waardoor er zowel deels boven als onder het water grote stukken ijs drijven. Als je niet weet waar dit het geval is, kan de kano omslaan, waarna het moeilijk is om weer uit het ijskoude water te komen.

Nieuws: 30-07-2019

KanoPolo

Vandaag een mooi artikel in het AD over Kanopolo bij UKC!
Nieuws: 12-07-2019

Pas op voor blauwalg.

We hebben vandaag jammer genoeg het bericht ontvangen dat door de aanwezigheid van blauwalgen een recreatieverbod is ingesteld (o.a. voor kano en kajak) op het kanaal tussen de Sasbrug en de Centrumbrug in Izegem ("de 3e en 4e brug").
Via volgende link vind u het politiebesluit: http://bit.ly/Blauwalgen

Nieuws: 09-07-2019

Grote reddingsactie bij Faeröer.

Faeröer is een eilandengroep, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. Door wind en stroom werd een groep van 9 kajakers gesplitst. 6 werden in de helikopter getrokken. De laatste drie gingen door naar de kust, begeleid door de kustwacht die ook de andere kajaks meenam. Het schijnt een groep zonder lokale kennis te zijn.

Nieuws: 08-07-2019

Relevante vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app

Rijkswaterstaat heeft alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de nautische veiligheid op de Waddenzee en heeft veel informatie beschikbaar voor vaarweggebruikers om een veilige tocht van- en naar de Waddeneilanden te maken. Deze informatie blijkt echter lastig te vinden, zeker als je niet dagelijks op het wad vaart. Het grote voordeel van de app is dat deze nu alles bundelt.

Hulp van de Wadvaarders
De app is begin dit jaar gepresenteerd tijdens de Wadvaardersdag in Harlingen. Daar is gelijk een groep geformeerd die de app onlangs twee weken getest heeft. Dat zorgde voor een aantal aanpassingen, waardoor de app nu klaar is voor gebruik.

Rijkswaterstaat-projectleider Floris van Bentum: 'Rijkswaterstaat beschikt over veel informatie die ook voor de watersporter geschikt is. We begrijpen dat als je niet dagelijks vaart op het wad, dit soms moeilijk te vinden is. Dat verbeteren we nu door alles te bundelen in de app. Zo maken we de informatie toegankelijker en overzichtelijker. Enerzijds als dienst, maar zeker ook om de veiligheid te vergroten.'

Werelderfgoed Waddenzee
De app is vanaf nu te downloaden in de App Store en in Google Play. De app was al gratis te gebruiken. De update over het wad wordt ook gratis ter beschikking gesteld, vanwege het tienjarig jubileum van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee.

Samenwerking basis van RiverGuide app
RiverGuide is een samenwerking van Rijkswaterstaat, diverse havenbedrijven en enkele provincies. RiverGuide bundelt informatie van Rijkswaterstaat en andere vaarwegbeheerders en is bedoeld om de veiligheid en doorstroming te bevorderen.
Nieuws: 02-07-2019

Poolvos doet het onmogelijke..

Poolvos doet het onmogelijke: loopt in recordtijd van Noorwegen naar Canada
Een jonge poolvos heeft Noorse onderzoekers versteld doen staan met een zeer lange én snelle wandeling. Het dier liep - over land, gletsjers en zee-ijs - van Noorwegen naar Canada en legde de in totaal 3.506 kilometer af in 76 dagen. ,,We konden onze ogen niet geloven.”

De onderzoekers van het Noorse Pool Instituut publiceerden vorige week de gegevens van de opmerkelijke reis - afgelegd in 2018 - in het wetenschappelijke tijdschrift Polar Research. De vos - jonger dan één jaar - begon haar reis op 26 maart in Spitsbergen. Eenentwintig dagen - en 1.512 kilometer verder - kwam ze aan in Groenland. Vandaar ging ze verder en bereikte ze op 1 juli 2018 Ellesmere Island, in het noorden van Canada. Omdat de poolvos in juli 2017 was voorzien van een gps-tracker konden de onderzoekers van het Noorse Pool Instituut haar opmerkelijke reis stap voor stap volgen.

,,Het was ongelofelijk’’, zegt onderzoekster Eva Fuglei in Engelstalige media. ,,Eigenlijk geloofden we eerst niet dat het waar was.’’ De Noren dachten dat het dier misschien dood was en dat de gps-tracker op een boot was beland. ,,Maar er gaan geen schepen zover het zee-ijs in. Dus moesten we er maar vanuit gaan dat het de vos was.’’‘Duizelingwekkende snelheden’
De poolvos liep in een zoektocht naar voedsel over het ijs richting Groenland, vervolgde daar haar weg over land en gletsjers en bereikte Canada ook weer over zee-ijs. Het dier legde de afstand af met soms erg hoge snelheden. Gemiddeld liep ze 46,3 kilometer per dag, maar op sommige dagen wist de vos veel grotere afstanden af te leggen, met een uitschieter van 155 kilometer. Waarschijnlijk gebruikte ze die dag het zee-ijs ‘als vervoersmiddel'.

De tocht hoort bij de langste tochten door poolvossen die ooit geregistreerd zijn. De topsnelheid van 155 kilometer per dag is volgens Fuglei de hoogste ooit gemeten. Het was vooral die hoge snelheid die de onderzoekers verbaasde.Belang
Volgens de onderzoekers toont de tocht van de vos ook het belang van zee-ijs aan. De dieren gebruiken het ijs in hun zoektocht naar voedsel, dat in de winters minder voorhanden is. De Noorse minister van Klimaat en Natuur, Ola Elvestuen, zegt dat ook tegen het instituut. De opwarming in het noorden gaat erg snel. We moeten onze uitstoot en de opwarming van de aarde snel verminderen om te voorkomen dat het zee-ijs in de zomers helemaal verdwijnt.

Na aankomst in Canada werd de tocht van de vos nog verder gevolgd. Uiteindelijk legde ze in vier maanden tijd maar liefst 4.415 kilometer af. Het is onduidelijk hoe het de vos nu vergaat. In februari van dit jaar stopte de gps-tracker met werken. Als ze in het noorden van Canada wil overleven, moet ze haar dieet volgens de onderzoekers wel aanpassen. Daar leven vossen vooral van lemmingen, in Spitsbergen eten ze vooral zeedieren als zeevogels.
Nieuws: 01-07-2019

Kanoën verboden, vissen hebben er last van.

BOXTEL - Kanoërs moeten de beek de Reusel in Noord-Brabant voorlopig even links laten liggen. Kanovaren is er verboden, omdat vissen daar te veel last van hebben. „Vissen hebben het op deze plek zo moeilijk dat wij elke verstoring willen voorkomen. Het zuurstofgehalte is hier inmiddels dusdanig laag dat alles gedaan moet worden om het leven in het water te beschermen”, aldus waterschap De Dommel. Een ander gevaar is dat kano’s vastlopen op de bodem van de beek door de lage waterstand.

Bron: Telegraaf
Nieuws: 27-06-2019

Giftig visje slaat toe op strand langs de Noordzee.

Giftig visje slaat toe op strand langs de Noordzee, vrouw met spoed naar ziekenhuis

VLISSINGEN - Het aantal giftige kleine pietermannen in de Noordzee neemt toe. Het diertje sloeg vorige week toe op het strand van Knokke waar een vrouw werd gestoken en met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht.
n vergelijking met studies van twintig jaar terug is er een vervijfvoudiging van het giftige warmwatervisje in de Noordzee, blijkt uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Kust en Zee (VLIZ). De Noordzeegarnaal, een koudwatersoort, is juist met factor vijf afgenomen.

De kleine pieterman hoort eigenlijk helemaal niet thuis in de Noordzee, maar doordat het water opwarmt komt een van de giftigste visjes nu ook hier vaker voor. ,,De Noordzee is de voorbije halve eeuw met 1,7 graden opgewarmd, twee keer zo snel als het wereldgemiddelde voor oceaan en zeeën. Dit uit zich in allerlei verschuivingen in het voedselweb, met als belangrijkste het wegtrekken van koudwatersoorten en een toename aan dieren en planten afkomstig van de Atlantische Oceaan of zuidelijker”, meldt de VLIZ.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw leek de kleine pieterman hier bijna uitgestorven. Sindsdien neemt het aantal gestaag toe.

Gestoken
De Antwerpse Isabelle Van Hulle (55) werd vorige week tijdens haar strandvakantie in Knokke gestoken door de kleine pieterman, meldt de Belgische krant HLN. Ze ligt al sinds woensdag in het ziekenhuis nadat ze op een van de stekels ging staan. Nadat ze werd gestoken kreeg ze ‘een heel erg extreme reactie op het gif van de kleine pieterman.’ Volgens Van Hulle had de chirurg nog nooit zoiets eerder gezien. Haar opgezwollen voeten kregen alle kleuren van de regenboog. Ze wil strandbezoekers waarschuwen. ,,Mijn kleinkinderen gaan nooit meer zonder watersandalen de zee in of het strand op.”

Het visje is slechts tussen de tien en achttien centimeter lang, houdt van warmte en ondiep water en verstopt zich onder het zand. Ook langs de Zeeuwse kust komt de pieterman voor. Wie op de stekels gaat staan, vergaat van de pijn. Het beste is om meteen met je voet in een badje te gaan zitten met warm water en eventuele stekels met een pincet te verwijderen. Slechts een enkeling krijgt een allergische reactie, zoals sommigen ook krijgen bij een wespensteek. Waarschuw dan meteen een arts.

Het zijn voornamelijk wandelaars of zwemmers die gewond raken doordat ze per ongeluk op het ingegraven visje trappen. Maar ook duikers hebben regelmatig een confrontatie met het gevaarlijke visje.

Nieuws: 24-06-2019

Wederom een zeehond in de Amstel, laatst gezien in de buurt van Uithoorn:

Een zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij De Kwakel (Noord-Holland) is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel.In de middag reisde een team naar de hoofdstad om het welzijn van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren. Maar uiteindelijk is de zeehond niet meer aangetroffen voordat het buiten donker werd.

Op basis van gemaakte foto’s vermoeden de deskundigen van Zeehondencentrum Pieterburen dat het gaat om een ringelrob, die normaal gesproken in het poolgebied bij Noorwegen voorkomt. “Dat is dus een pooldier dat hier in Nederland in De Kwakel in een hittegolf terecht komt. Slechte timing”, zegt woordvoerder Sander van Dijk van het zeehondencentrum.

Politieagenten signaleerden de zeehond zondagmiddag bij een sluis in De Kwakel. De zeehond vervolgde zijn weg in de richting van Uithoorn om via de Amstel en het IJ de zee weer te vinden. Maar dat is een lange en vooral drukke route, en daarom kwam ‘Pieterburen’ in actie. Hulp lijkt nu extra belangrijk omdat het dier vermoedelijk helemaal vanuit Noorwegen is komen zwemmen en behoorlijk vermoeid kan zijn geraakt.

Donker
De zeehond werd op zijn route al door enkele mensen gespot en lag rond 18.00 uur ergens bij Amsterdam op een stil plekje wat uit te rusten. Maar toen het hulpteam (vrijwilligers van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren en een strandingscoördinator) in de avond op de laatste meldingsplek kwam, was de zeehond daar niet meer. In het donker heeft het niet veel zin om te zoeken.

“Als we de zeehond vinden, dan kijken we hoe hij eraan toe is, of ie er goed bij ligt. Eventueel gaan we hem vangen, een handje helpen en hem zelf dichter naar de zee brengen,” zegt Van Dijk. Maandagochtend wordt een nieuwe poging ondernomen het beest te vinden en te kijken wat zijn conditie is. Het zeehondencentrum vraagt mensen die het dier zien dat te melden. Volgens Van Dijk is het de derde ringelrob die in de afgelopen zes jaar ons land aandeed.
Nieuws: 05-06-2019

Kanoverbod op de Dommel ingesteldVALKENSWAARD - Het Waterschap De Dommel heeft een kanoverbod ingesteld voor de Dommel. Van de Belgische grens tot en met Boxtel is het niet veilig om in een kano te stappen. Door het slechte weer liggen er op verschillende plekken in de rivier omgewaaide bomen.

Het waterschap is bezig om de omgewaaide bomen en takken op te ruimen. Zodra het weer veilig is, wordt het kanoverbod ingetrokken.

Bron: https://www.ed.nl
Nieuws: 16-05-2019

Welke betonnen kano is het snelst?

DEN BOSCH - Een groep van 375 techniekstudenten uit verschillende landen in Europa bezet binnenkort de Dieze in Den Bosch voor een race met betonnen kano's. Die hebben ze zelf ontworpen en gebouwd.

De BetonKanoRace is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit keer is de organisatie in handen van de opleiding Civiele Techniek van Avans Hogeschool. Er worden in totaal 35 betonnen kano's te water gelaten ter hoogte van de Tramkade. Tijdens de verschillende races wordt niet alleen de fitheid van de deelnemers op de proef gesteld, maar ook de kwaliteit en duurzaamheid van het ontwerp van de kano’s. De lichtste weegt 15 kilo, de zwaarste 500.Bron: https://www.ad.nl/den-bosch/welke-betonnen-kano-is-het-snelst~a313a8b9/
Nieuws: 15-05-2019

International Water Safety Day

Vandaag is het International Water Safety Day! Reddingsbrigade Nederland onderstreept het belang van #zwemveiligheid. Zwem uitsluitend in veilig en schoon open water; waar dit mag én toezicht is! Bekijk onze tips!!
#InternationalWaterSafetyDay / #IWSD / Nationale Raad Zwemveiligheid

https://www.facebook.com/reddingsbrigade.nederland/videos/598729197295233/
Nieuws: 10-05-2019

Geen wijntje meer op het water?

Amsterdam onderzoekt alcoholverbod vaarverkeer


De gemeente Amsterdam laat onderzoeken of het mogelijk is een (gedeeltelijk) alcoholverbod in te stellen op het water. In bepaalde delen van de stad zou het dan niet langer mogelijk zijn aan boord van een vaartuig alcohol te drinken.

De gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met nieuwe vaarregels die de drukte op het water en overlast voor omwonenden moeten inperken. Er bestaat veel weerstand tegen de nieuwe regels.

Illegale pleziervaart
Straks mag niet langer zonder vergunning worden gevaren met meer dan twaalf mensen aan boord. De gemeente gaat maximaal 550 boten een vergunning geven voor passagiersvaart. Er komt een mogelijkheid om een nachtelijk vaarverbod in te stellen.

In de raad was veel kritiek op de vergunning die straks nodig is voor het vervoeren van meer dan twaalf mensen. Maar wethouder Sharon Dijksma zei dat de maatregel nodig is om illegale pleziervaart tegen te gaan.

Eerder al kwam er veel kritiek van rederijen en eigenaren van plezierboten. Maandag blokkeerden tientallen particuliere botenbezitters de gracht bij de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema, uit onvrede met het nieuwe beleid.

Grip op de gracht
Volgens wethouder Dijksma zijn de regels nodig om 'grip te krijgen op de gracht'. De afgelopen jaren is het een stuk drukker geworden op het water en is het aantal meldingen van overlast ook flink toegenomen, zei ze.

Het nieuwe vaarbeleid bestaat uit twee delen. Later dit jaar wordt gesproken over op- en afstapplaatsen, ligplaatsen en goederenvervoer op het water.Bron: rtlnieuws.nl
Nieuws: 07-05-2019

Rofra in Valkenswaard, super actief in de kanosport is afgelopen nacht verbrand.

Rond kwart over twaalf brak de brand uit. Meerdere brandweerwagens kwamen ter plaatse. Rond een uur was de brand onder controle en begon de brandweer met nablussen.

De schade is groot, zo'n 300 kano’s zijn verwoest. Volgens het Eindhovens Dagblad gaan de politie en de brandweer uit van brandstichting.Nieuws: 03-05-2019

Vervoer van een kano

In ieder land blijken er andere regels te gelden om uw kano of kajak te vervoeren.

In Nederland is het toegestaan om op uw personenauto de kano of kajak aan de voorzijde en achterzijde “1 meter te laten uitsteken”!

Daarbij is een vlag of markeringsbord niet verplicht.

Nieuws: 05-04-2019

Broedseizoen van start

De eerste grutto’s zijn weer in Nederland en ook de kieviten tonen hun vliegkunsten boven de weilanden. Vanaf 15 maart tot en met 1 juli zijn sommige vaartjes èn wandelpaden tijdelijk afgesloten, om vogels de gelegenheid te geven ongestoord hun eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen.Alternatieve routes
Recreatie Noord-Holland heeft sommige slootjes in Waterland met drijvende balken tijdelijk afgesloten voor motorbootjes. Er zijn enkele afmeerplaatsen die met de kano wel bereikt kunnen worden maar met hekwerken zijn afgeschermd van het omliggende land. De wandelpaden zijn daar dus tijdens het broedseizoen niet bereikbaar. Met bordjes worden alternatieve wandelroutes aangegeven.

Deze routes worden ook vermeld op de websites van het Noord-Hollandpad en het Wandelnetwerk Noord-Holland. Kijk goed naar de bebording en betreed de afgesloten gebieden niet, zodat de kwetsbare weidevogels in alle rust kunnen broeden.

Watersporters zoals kanoërs en sloepvaarders worden zolang zij in hun vaartuig zitten door vogels niet herkend als roofdieren, maar het is wel fijn als de kanovaarders rekening houden met de beschermde weidevogels wanneer zij aan land gaan in de weilanden. Dat kan wel voor verstoring zorgen.

Bron: kanoweb.nl
Nieuws: 08-02-2019

kennis opfrissen met deze handige knopen

Weer even onze kennis opfrissen met deze handige video! Welk van deze knopen kent u?

https://www.facebook.com/sailrepublic/videos/358214941424169/
Nieuws: 04-02-2019

Strandpaviljoens keren terug op strand

Strandtenteigenaren mogen vanaf vandaag weer beginnen met de opbouw van hun strandtent in Katwijk en daar maken ze gretig gebruik van. Op het strand zijn vrijdagochtend een aantal hijskranen al begonnen met het terugplaatsen van de strandtenten. Ook de eerste strandhuisjes zijn alweer op het strand te zien.
Lees verder bij de bron: katwijkactueelNieuws: 30-01-2019

Zeilen met een zeekajak

Het zeilen met een zeekajak kan zich in een toenemende belangstelling verheugen. Er is nu een nederlandse website en blog dat veel praktische informatie geeft over deze extra dimensie van het zeekajakvaren.

kajakzeiler.blogspot.com

Nieuws: 15-01-2019

Jaaroverzicht hulpverleningscijfers 2018

Reddingsbrigades kwamen in 2018 veel vaker in actie dan het jaar ervoor. Reddingsbrigade Nederland constateerde op basis van de geregistreerde hulpverleningscijfers een stijging van 44 procent ten opzichte van 2017. Toch toont het jaaroverzicht een daling van 35 procent van het aantal zwemmers en baders dat in levensbedreigende problemen kwam. De uitgebreide media-aandacht voor de werkzaamheden en de meertalige voorlichtingscampagne van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD) leverden mogelijk een positieve bijdrage aan bredere bewustwording van de gevaren van water.
Meer info:
target="_blank" >https://www.reddingsbrigade.nl/jaaroverzicht-hulpverleningscijfers-2018.html


Nieuws: 02-01-2019

Brugbediening op afstand – tips en informatie

Op veel plekken in Nederland worden bruggen en sluizen op bepaalde trajecten centraal bediend. Ook zijn diverse vaarwegbeheerders op dit moment bezig om sluis- en brugbedieningen te moderniseren en verder te centraliseren. Bediening op afstand betekent dat bruggen en sluizen niet meer vanuit een bedieningsgebouw op het complex worden bediend, maar vanuit een centrale die meerdere objecten beheert.

Camera’s zorgen voor zicht op het scheepvaartverkeer en de omgeving. Door het gebruik van camera’s en monitoren heeft de bedienaar bij bediening op afstand meer overzicht en kan hij ‘om de hoek kijken’. De risico’s zijn daarom gelijk aan lokaal bedienen. Ongeval cijfers tonen aan dat het op afstand bedienen niet leidt tot een toename van ongevallen met bruggen en sluizen. Rijkswaterstaat houdt overigens altijd de mogelijkheid om de sluis of brug ook lokaal te kunnen bedienen. De systemen bij de complexen zelf worden hiervoor onderhouden.

https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/brugbediening-op-afstand-tips-en-informatie?
Nieuws: 09-12-2018

Three kayakers into difficulty are safe now

Three kayakers are safe after getting into difficulty in stormy conditions off the Pembrokeshire coast this afternoon (Saturday).

RNLI crews and a Coastguard helicopter were involved in the operation off Sandy Haven, near Milford Haven.

HM Coastguard said: "HM Coastguard received a call at 2pm this afternoon (08 December) from the police saying that three people were in difficulty after having capsized in their kayaks near to Sandy Haven, Pembrokeshire.

"Coastguard rescue teams from Dale and Broadhaven, Angle RNLI Lifeboat, HM Coastguard search and rescue helicopter based at St Athan, the [Milford Haven]Port Authority pilot boat and a Marine Police boat were all sent.

"One casualty made it safely ashore on their own, one was rescued from the water by Angle RNLI lifeboat, the other was winched from a cliff by the coastguard helicopter.

"All are reported to be safe and well."


https://www.westerntelegraph.co.uk/

Nieuws: 05-12-2018
Nieuws: 03-12-2018

Terschelling Brandaris Live Scanner

Terschelling - Brandaris: dankzij Johan Kooyman kunt u het radioverkeer van de verkeerspost op vuurtoren de Brandaris live via het internet beluisteren. Werkt via het mms-protocol (windows media player). Altijd even geduld hebben tot er gesproken wordt... Ook met noodkanaal 16.

Bron: http://www.wadscan.eu/


Nieuws: 27-11-2018

s Nachts varen in grachten vanaf medio 2019 verboden

Bootjevaren over de grachten na 23.00 uur 's avonds is vanaf medio volgend jaar verboden. Een 'nachtsluiting' tot 7.00 uur 's ochtends moet de rust terugbrengen op het water van de binnenstad.DOOR: RUBEN KOOPS 27 NOVEMBER 2018, 17:08
Dat staat in de nieuwe Nota Varen die wethouder Sharon Dijksma (water) dinsdagmiddag vrijgeeft. Ook is het particuliere schippers en bedrijven die geen vergunning aanvragen, niet langer toegestaan om rond te varen met meer dan 12 passagiers.

De maatregelen horen bij het nieuwe vergunningenstelsel dat Dijksma heeft bedacht. De gemeente is al sinds 2013 bezig met het ordenen van de commerciële rondvaartbranche. Maar vorig jaar zette de Raad van State een streep door het nieuwe beleid, waardoor het stadsbestuur terug moest naar de tekentafel.

De kern van het nieuwe stelsel bestaat uit da uitgifte van in totaal 550 vergunningen, waar zowel de bestaande rondvaartbedrijven als de nieuwkomers op kunnen intekenen in verschillende klassen.

Dit is een verruiming van het huidige aanbod, maar Dijksma belooft dat het aantal vaarbewegingen toch wordt teruggedrongen omdat zij de illegale passagiersvaart met strenge handhaving wil bestrijden. "Het nieuwe beleid moet de groei van het varen begrenzen en overlast terugdringen."

Overlast
De vergunningsuitgifte is interessant voor rondvaartondernemers, maar Amsterdammers zullen vooral te maken krijgen met de maatregelen die overlast moeten tegengaan. Volgens Dijksma is er tussen 2015 en 2017 sprake van een stijging van 30 procent van het aantal overlastmeldingen.

Dit rechtvaardigt volgens haar een 'nachtsluiting' van de grachten in de binnenstad. Dit houdt in dat vaarverkeer tussen elf uur 's avonds en zeven uur de volgende ochtend niet langer is toegestaan.

Om illegale verhuur van sloepen tegen te gaan, moet elke schipper, particulier of bedrijf, die met meer dan twaalf passagiers wil varen, een exploitatievergunning aanvragen.

Lees ook:

Scheepvaart zorgt voor meer geluidsoverlast op de grachten
Nieuws: 22-11-2018

West Biesbosch kanoroute, nieuwe overdraagsteigers

Een kanotocht over de Oost - West Biesbosch kanoroute is nu nog makkelijker, dankzij de nieuwe overdraagsteigers bij de Spieringsluis in Werkendam.Kanovaarders zijn niet meer afhankelijk van de openstelling van de sluis en kunnen nu op veilige wijze oversteken.Voor meer info:
Klik hier.
Nieuws: 29-10-2018

Haunted lakes: 11 Spooky places to paddle

haunted lakes: eleven spooky places to paddle

klik hier voor de website
Nieuws: 20-10-2018

Kayking banned in Venice

Kayking banned in Venice for fictitious reasons


The city administration of Venice has issued an almost total ban on kayaking for entirely fictitious reason of safety of navigation. We have written about it here (Aug 1st) and here (Aug 6th) and here (Sep 9th).This post explains in more details where you can go kayaking and when in Venice with the August 1st 2018 ban in force.

Meer info, klik hier
Nieuws: 27-09-2018

Zeeleeuw slaat kajakker in gezicht met octopus in Nieuw-Zeeland

Een zeeleeuw duikt plotseling op uit de zee bij Nieuw-Zeeland en slaat een kajakker in het gezicht met een dode octopus.


Bron: www.nu.nl


Nieuws: 24-09-2018

Man in doorzichtig kano ziet alligator onder zich zwemmen

Kanoën is leuk en in een doorzichtige kano wordt zo'n tripje nog leuker! Je kunt namelijk al het waterleven onder je zien. Iets minder leuk is het als er plots een alligator onder je kano zwemt, stopt en je kano een stukje omhoog tilt.Deze video komt uit 2016 maar gaat nu weer viral. Je kunt wel raden waarom...
Nieuws: 18-09-2018

Voorkom een boete op het water, hou je aan de vaarregels

Voorkom een boete op het water, hou je aan de vaarregels. Hier een overzicht van de hoogte van de boetebedragen 2018:


https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/voorkom-een-boete-op-het-water-hou-je-aan-de-vaarregels

Nieuws: 15-09-2018

VeluweRally 2018 - Gewijzigd vaarprogramma!

Zaterdag 29 en Zondag 30 september is de stadscamping in Deventer weer het trefpunt van honderden kanovaarders. Op de 40e editie van de VeluweRally wordt een speciaal jubileum-programma georganiseerd. Zowel ervaren als minder ervaren kanovaarders zijn van harte welkom om dit jubileum tot een waar kanofeest te maken.


VeluweRally 2018 - 40 jarig jubileum Helaas ziet de organisatie zich door de (huidige) lage waterstand in de IJssel gedwongen het eerder dit jaar aangekondigd vaarprogramma aan te passen.Maar gelukkig, er wordt gevaren!Dit jaar mogen er enkel afstanden van Deventer stroomafwaarts gevaren worden: naar Wijhe de 20 km, naar Hattem de 35 km, naar Kampen de 50 km.Let op! De geplande zaterdagtochten (15 km vanuit Zutphen en de extra 50 km vanuit Giesbeek - de tweedaagse 100km combi) zijn beide vervallen.
Ook de 80 km tocht op zondag is vervallen.Overnachten in Deventer blijft mogelijk. We hopen dat de weergoden de organisatie goed gezind zijn en alle deelnemers dit jaar zonder oponthoud kunnen vertrekken.
Meer actuele info en inschrijving mogelijk op de website van de VeluweRally:
Nieuws: 21-08-2018

Nieuwe trend: gratis kano als je afval verzamelt

Warm hé? Met dit weer en de extra vrije tijd in de vakantie, is het goed verdienen voor de kajak- en kanoverhuurders in ons land. Vanaf het water is Nederland nog mooier en dat willen toeristen en wij zelf maar al te graag bewonderen. Maar wat als deze verhuurders hun boten nu eens gratis zouden uitlenen? Met dat ideetje verovert Nuseir Yassin, oftewel NAS Daily, het internet.

Play Video
Nuseir maakt elke dag een nieuwe video, heeft 7,4 miljoen volgers en wat ons betreft zo nu en dan een geniaal idee. Natuurlijk wil hij bootverhuurders geen oor aannaaien door hen winst mis te laten lopen, hij wil het milieu een handje helpen en bewustwording creëren. We horen en lezen veel over de plasticsoep in onze oceanen. In het water drijft zoveel afval, dat dieren eraan overlijden en het water inmiddels ernstig vervuild is. Knappe koppen denken steeds na over slimme, efficiënte en relatief goedkope oplossingen om de oceanen schoon te krijgen.

BEGIN BIJ JEZELF
Geen makkelijke klus dus, maar een betere wereld begint natuurlijk altijd bij die ene persoon in de spiegel: jezelf. We gaan er vanuit dat jij sowieso geen afval op straat gooit, maar als het aan Facebook-legende NAS ligt, kun je nog beter helpen. Hij roept kajak- en kanoverhuurders namelijk op hun boten gratis te verhuren aan mensen die tijdens het rondvaren afval uit het water halen. Een beetje zoals een strandwandeling maken en meteen maar even meenemen wat er niet hoort dus.


De videomaker deed het zelf in Kopenhagen en roept zijn miljoenen volgers nu op het initiatief door te geven in hun eigen stad. Als iedereen dit doet, kan er heel veel afval uit het water worden gehaald. Je hebt een heerlijk - gratis! - dagje op het water, ziet het land vanuit een ander perspectief, bent sportief bezig en maakt de wereld een beetje schoner, wat wil je nog meer? In Zwolle snappen ze dit maar al te goed, want daar gaan ze er met dit weer wel drie keer per week op uit om per kajak afval uit het water te vissen.

ZOMER EN WINTER
„Als het weer het toelaat beginnen we al in het voorjaar”, vertelt initiatiefnemer van Water Schoonmaak Service Zwolle Tjiel de Munck Mortier (43) aan Metro. „Vorig jaar waren we ook van plan in de winter door te gaan, maar dat werd toch iets te koud.” Meestal gaan initiatiefnemers Tjiel de Munck en Teun Toornstra het water op met een volle ploeg van zes tot acht mensen, terwijl ze in het begin gewoon samen voeren.


„Teun en ik begonnen met recreatief te kajakken” vertelt Tjiel. „Tijdens het varen zagen we zoveel flesjes, blikjes en ander afval dat we vanzelf begonnen met opruimen, vanuit daar is dit initiatief eigenlijk ontwikkeld.” Hoeveel je tijdens zo’n tochtje precies uit het water haalt, houden de mannen niet bij, maar „gemiddeld heeft elke kajak wel een volle vuilniszak. Het ligt natuurlijk heel erg aan wat je uit het water haalt, soms zijn het kleine flesjes maar soms ook autobanden of fietsen.”

KOFFER VOL KLEDING
Wat je tegenkomt op het water varieert dus heel erg. „Het raarste was tot nu toe denk ik een reiskoffer, volledig met inhoud. De kleren zaten er gewoon nog in. Die waren helaas niet meer te redden om te recyclen.” Als de mannen door de weken heen hetzelfde rondje varen door de Zwolse wateren merken ze wel dat er tijdens de laatste ronde minder afval ligt, maar ook dat verschilt nogal eens. „Het ligt er ook aan of het druk is in de stad... als er een festival of iets dergelijks is geweest, vinden we allemaal van die plastic bekertjes in het water. Dan heb je een enorme verzameling.”

GOED INITIATIEF
De 18-jarige Daan Janssen die bij Kanoverhuur de Rijnstroom in Utrecht werkt, vindt het initiatief van NAS daily heel mooi. „Goed initiatief, lekker makkelijk!” zegt hij tegen Metro. „Je kan wel van alles inhuren om de sloten schoon te maken, maar als de mensen die toch al een leuke dag op het water hebben gewoon links en rechts wat afval meepakken is het veel makkelijker.”

Of het bedrijf door boten uit te lenen voor afvalinzameling ook echt veel winst zou mislopen, durft de jonge werknemer niet te zeggen, maar een goed idee: dat vindt hij het wel. Een kano lijkt dan ook de perfecte kandidaat om dit klusje te klaren. Met zo’n bootje kan je in heel ondiep water komen en omdat je zelf zorgt voor de beweging, is het ook nog eens hartstikke groen.


Bron: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/08/nieuwe-trend-gratis-kano-als-je-afval-verzamelt
Nieuws: 20-08-2018

Kano slaat om op Bornsebeek in Hengelo, kind gewond

Een kind is vanmiddag gewond geraakt bij het omslaan van een kano in de Bornsebeek bij Hengelo. In de kano zat een heel gezin.De kano kwam op het hoofd van een kindje terecht, dat daardoor letsel opliep. De politie ging zelf met een kano de beek op om het gezin te helpen. Daarna heeft een ambulance het kind met de moeder naar de huisartsenpost gebracht. De andere gezinsleden kwamen er met de schrik vanaf.Bron: https://www.rtvoost.nl/nieuws/296579/kano-slaat-om-op-bornsebeek-in-hengelo-kind-gewond
Nieuws: 10-08-2018

Achttien kanoërs vermist na noodweer in Frankrijk

Na onweer en zware regenval in het zuidoosten van Frankrijk zijn achttien kanoërs vermist. Ze waren op de rivier Ardèche aan een tocht waren begonnen. De Franse zender BFMTV meldt dat ongeveer honderd agenten zoeken naar de kanoërs. Ook zijn er drie helikopters ingezet.VAST OP CAMPING

Verder zitten ongeveer twintig mensen vast op twee campings die in de buurt van de Ardèche liggen. De autoriteiten houden er rekening mee dat de rivier buiten de oevers treedt en daarom willen ze de toeristen evacueren.De krant Sud Ouest meldde dat het in veiligheid brengen van de twintig campinggasten donderdagmiddag wegens het slechte weer nog niet is gelukt. Eerder zijn wel zestig andere toeristen van de twee campings geëvacueerd.
LUCHTHAVEN FRANKFURT

Ook in Duitsland zorgde het noodweer voor de nodige problemen. Het vliegverkeer van en naar Frankfurt, de grootste luchthaven van Duitsland, heeft donderdagmiddag wegens noodweer kort plat gelegen. Een woordvoerder van het vliegveld zei dat het vliegverkeer na een onderbreking van een half uur is hervat.

Nieuws: 07-08-2018

KNRM Noordwijk aan Zee.

Het wordt weer een prachtige dag vandaag,
een mooie gelegenheid om naar het strand te gaan.
Let op waar u uw fiets of auto plaatst, zodat de reddingboot altijd een vrije doorgang heeft naar het strand toe.

Zoals te zien is op de foto's is het een krappe bedoeling om de reddingboot naar zee te krijgen.
Een foutgeparkeerde fiets of auto kan dan voor onnodig oponthoud zorgen.


Nieuws: 03-08-2018

Kano slaat om op Bornsebeek in Hengelo, kind gewond

Een kind is vanmiddag gewond geraakt bij het omslaan van een kano in de Bornsebeek bij Hengelo. In de kano zat een heel gezin.De kano kwam op het hoofd van een kindje terecht, dat daardoor letsel opliep. De politie ging zelf met een kano de beek op om het gezin te helpen. Daarna heeft een ambulance het kind met de moeder naar de huisartsenpost gebracht. De andere gezinsleden kwamen er met de schrik vanaf.
Nieuws: 02-08-2018

Droogte: grote sluis Spaarndam dicht voor pleziervaart

Door de aanhoudende droogte en de effecten op het watersysteem sluit Hoogheemraadschap van Rijnland vanaf vrijdagochtend 3 augustus de Grote Sluis in Spaarndam voor alle recreatievaart

Bron: Watersporters.nl

Nieuws: 30-06-2018

Meisje buiten levensgevaar na kano-incident

Kano-ongeluk

Overigens is niet bekendgemaakt wat er exact is gebeurd. Het meisje en een andere persoon in de kano sloegen om. De andere persoon wist zelf op het droge te komen, maar het meisje kon niet op eigen kracht uit het water komen. Hulpdiensten haalden haar uit de Maas, waarop ze met een traumahelikopter naar het ziekenhuis werd gebracht.De politie laat weten dat hun Belgische collega's de zaak afhandelen.


Bron: https://www.1limburg.nl/meisje-buiten-levensgevaar-na-kano-incident
Nieuws: 09-06-2018

Doorvaarbare vuilkering op kanoroute

Dé oplossing voor een probleem dat wij als kanovaarders maar al te goed kennen. Een "onneembare" vuilvanger in de vorm van een drijvende balk op licht stromend water, meestal dichtbij de stuw, vispassage of kanostoep geplaatst, maakt dat je als kanovaarder soms onnodig moet "kluunen" op een plek waar je dat nu nèt niet wil. Wij sparen tenslotte graag prachtige oeverbegroeing.Zoek

Nieuws

11/02
19/10
07/05
17/03
07/03


KalenderLaatste updates

26/02
16/02
21/12
08/03
17/01
Website: 235 pagina's.