Diversen

- Afkortingen
- Alfabet
- De Vos (Origami)
- Furby
- Gulden vs Euro
- I love you in alle talen
- Landencode (Telefoon)
- Maanlanding
- Morsecode
- Nostradamus
- SMS Afkortingen
- Sneltoetsen
- Subtitle landencode DVD
- Vlaggen

Handig

- Anti-muisarm
- Bic-codes
- DNS-loopup
- Het Wilhelmus
- internationale telefoon toegangsnummers
- Landencode
- Marry x-mas and a Happy New Year
- MS-Word - tips
- Verschil tusen Shareware, Freeware, Demo
- Zuiden met je horloge

Wist je dat!

- Metalen bollen
- Raar maar waar !
- Veermd leezn zo
- Wat is ...

Wat is ...

Het hart van een computer waar alle gegevens door verwerkt worden; of dat nu het opstarten van de computer, het opstarten van een programma, Uw invoer via toetsenbord of muis, of de beelden die U op Uw monitor te zien (wil) krijgen. Grofweg kennen we 2 fabrikanten van processoren: Intel (producent van de overbekende "Pentium" en de budgetprocessor "Celeron") en AMD (producent van "Athlon", "Duron" en "Sempron" processoren; die met name onder gamers een goede naam hebben). Werd in het verleden de snelheid van een processor eerst aangeduid in Ghz (GigaHertz); tegenwoordig wordt door beide fabrikanten gewerkt met processornummers.

Moederbord

De centrale printplaat met chips en bevestigingen voor alle onderdelen in Uw computer, die ervoor zorgt dat al die onderdelen ook met elkaar kunnen samenwerken.

Besturingssysteem

Software die ervoor zorgt dat alle onderdelen in Uw computer elkaar herkennen en met elkaar kunnen samenwerken; het overbekende Windows van Microsoft, maar ook Mac OS en Linux zijn hier voorbeelden van.

HardDisk of Harde Schijf

De opslagruimte, zeg maar de archiefkast, in Uw computer; de grootte bepaald hoeveel programma's U kunt installeren en hoeveel gegevens, brieven, e-mailtjes, muziek, films, etc. U kunt opslaan en bewaren.
Voorheen werd een harde schijf middels een zogenaamde IDE-kabel; tegenwoordig ook wel PATA genoemd (een brede grijze lintkabel) met het moederbord verbonden.
Inmiddels is overgeschakeld naar een zogenaamde SATA aansluiting die een hogere gegevensoverdrachtsnelheid heeft.

USB

Universele Seriële Bus; een steeds meer gebruikte aansluitpoort om randapparatuur als printers, scanners, gamepads, stuurwielen, fotocamera's en ook steeds meer en meer toetsenborden en muizen met Uw computer te verbinden. Om die reden zitten er vaak al minimaal 6 USB-aansluitingen op de hedendaagse computerkasten.
Met een zogenaamde HUB kunt U USB-poorten naar behoefte uitbreiden.
Er wordt onderscheid gemaakt in het oude USB 1.1 en het tegenwoordige USB 2.0. Het verschil zit in de snelheid waarmee poorten gegevens kunnen overdragen/verwerken.
U kunt van een 1.1 poort geen 2.0 poort maken.

Firewire

Aansluiting met een (iets) hogere snelheid dan USB; met name gebruikt om videocamera's met de computer te verbinden en dus bedoeld om grote bestanden naar dde computer over te brengen.

(Werk-) Geheugen

Random Access Memory (RAM); is het korte termijn geheugen in de computer; de plaats waar bijvoorbeeld een brief waaraan U wil werken naartoe gehaald wordt vanaf Uw harde schijf, zodat U ermee kan werken. De grootte en snelheid van het geheugen bepaald mede de snelheid waarmee e.e.a. kan plaatsvinden.
Omdat RAM vaak te klein is voor datgene wat U wil doen maakt een besturingssysteem als Windows kunstmatig "extra RAM"; het zogenaamde virtuele geheugen aan om U extra plaats te bieden.
Het uitwisselen van informatie tussen het echte RAM en het virtuele geheugen kost echter tijd en vind buiten Uw gezichtsveld plaats; reden waarom een computer nogal eens als "traag" wordt ervaren.
Geheugen kennen we inmiddels in een heleboel varianten en snelheden. Kreten als EDO, S-Dram, R-Dram, DDR-1 en DDR-2 horen bij het werkgeheugen, mogen onderling absoluut niet verwisseld worden en variëren onderling in snelheid, hetgeen wordt uitgedrukt in MegaHertzen (Mhz).

Dual Channel

Werkgeheugen wat op daarvoor geschikte moederborden in paren van 2 geplaatst (kan) worden, kunnen de snelheid van het werkgeheugen (de Mhz) verdubbelen

LAN/Ethernet

In fatsoenlijk Nederlands een netwerkaansluiting in de computer om een 8 aderige kabel naar een kabel of ADSL internet modem aan te sluiten.

W-LAN/Wireless LAN

Een kaart of chip in de computer om draadloos een netwerkverbinding met een draadloos internet modem, een router of een andere computer te maken.

Videokaart/Grafische Kaart/Grafische Chip

Het onderdeel in de computer in de vorm van een chip op het moederbord of een kaart in een uitbreidingsslot (vroeger AGP-slot; tegenwoordig het veel snellere PCi-Express (PCi-E) slot op het moederbord, die ervoor zorgt dat er een "vertaling" plaats vind tussen de computerkast en het beeldscherm; waardoor U ook iets te zien krijgt op het beeldscherm.
Een grafische chip op het moederbord maakt gebruik van het werkgeheugen om zijn werk te kunnen doen.
Een kaart in een uitbreidingsslot beschikt meestal over eigen geheugen waardoor zo'n kaart veel krachtiger wordt en dus meer en snellere berekeningen kan maken; wat nodig is bij 3D bewerkingen, spellen en videobewerking.

Cardreader

Een uitbreidingsstation waarmee de inhoud van de kaartjes uit een fotocamera of telefoontoestel direct op de computer is over te zetten. Om het iedereen "makkelijk" te maken zijn er op dit moment "nog maar" zo'n 33 verschillende typen geheugenkaartjes voor fotocamera's en telefoons bekend.

Floppy Disk Drive (FDD)

Een op dit moment steeds minder in gebruik rakend opslagstation waar U met losse schijfjes gegevens van en naar de computer kon overbrengen; de plaats van dit station wordt meer en meer ingenomen door de zogenaamde USB-pendrives, welke een veel grotere oplsagcapaciteit hebben.

CD-ROM/DVD-ROM

CD-ROM; (ROM=Read Only Memory); een station in de computer waarmee CD's kunnen worden afgespeeld en programma's op CD mee kunnen worden geïnstalleerd.
DVD-ROM; een station in de computer waarmee DVD's & CD's kunnen worden afgespeeld en programma's op DVD's & CD's mee kunnen worden geïnstalleerd. Als de juiste software is geïnstalleerd kunnen ook DVD-films worden afgespeeld

DVD-Writer/DVD-Rewriter

De opvolger van de CD-Brander. Met een DVD-brander kunnen zowel CD's als DVD's worden afgespeeld en kunnen zowel CD's als DVD's worden gebrand. Voor het branden wordt vaak een programma als Nero meegeleverd.

DVD+/DVD-/DVD-RAM/Dual Layer

Informatiedrager met een opslagcapaciteit die veel groter is dan van een CD. Waar op een CD 650 of 700MB past, kan op een DVD 4,7 GB of op een Dual Layer (2 laagjes boven elkaar) DVD 8,5GB aan informatie/data/film worden opgeslagen. Inmiddels wordt gewerkt aan het zogenaamde "Blue Ray" systeem wat nog grotere opslagcapaciteit mogelijk zou moeten maken.
Zowel CD's als DVD's zijn grofweg in te delen in 2 groepen;
CD / DVD R (R=recordable=opneembaar) en
CD / DVD RW (RW=rewritable=herschrijfbaar).
Een recordable is dus een schijf waar iets op wordt gebrand wat er niet meer vanaf kan worden gehaald; een rewritable is een uitwisbare schijf die na het wissen weer herbruik is.
Net als bij de introductie van video (denk aan Betamax, VHS, Video2000) is bij de introductie van DVD de wereld "verblijd" met een aantal standaarden aangeduid met plus/min/ram op de markt gekomen die ondanks het ogenschijnlijk gelijke uiterlijk van een DVD onderling niet uitwisselbaar zijn.
Gelukkig kunnen inmiddels de meeste DVD-branders en spelers meerdere standaarden lezen en schrijven.

CRT

Aanduiding voor de tot voor kort veel gebruikte monitoren met beeldbuis.

LCD

Aanduiding voor de hedendaagse "platte" monitoren die gebaseerd zijn op Liquid Crystal Display technologie met een passieve matrix (STN); kleine vloeibare kristallen (pixels genaamd), die per stuk zijn opgebouwd uit de 3 basiskleuren rood, groen en blauw (de zogenaamde subpixels), die licht doorlaten als ze met één of meerdere lampen worden verlicht.

TFT

Aanduiding voor de hedendaagse "platte" monitoren die gebaseerd zijn op Thin Film Transistor technologie met een actieve matrix; kleine vloeibare kristallen (pixels genaamd), die per stuk zijn opgebouwd uit de 3 basiskleuren rood, groen en blauw (de zogenaamde subpixels), die licht doorlaten als ze met één of meerdere lampen worden verlicht.


Zoek





Nieuws

11/02
19/10
07/05
17/03
07/03


Kalender



Laatste updates

26/02
16/02
21/12
08/03
17/01




Website: 235 pagina's.