Diversen

- * Welkom
- Fortune cookies
- Kalender
- Nieuws
- Zoekresultaten

Nieuws

Nieuws: 07-05-2020

Tijdelijk vaarverbod voor Giethoorn en omgeving

Giethoorn – Voor Giethoorn en omgeving geldt vanaf vrijdag 10 april a.s. een vaarverbod voor de recreatievaart. Dit vaarverbod is ingesteld vanwege de drukte met bootjes op een aantal plekken in en om Giethoorn afgelopen weekend. Hierdoor kwam de 1,5 meter afstand in gevaar.

Burgemeester Rob Bats ‘Na overleg met mij heeft Peter Snijders, voorzitter van de Veiligheidsregio, een vaarverbod voor Giethoorn en omgeving ingesteld. Want ondanks de oproep om thuis te blijven was er afgelopen weekend op een aantal plekken toch sprake van te veel bootjes in en om Giethoorn. Dat levert besmettingsgevaar op en vormt dus een groot gevaar voor de gezondheid. Aangezien de weersverwachting voor de komende periode zonnige dagen belooft en het paasweekeinde voor de deur staat is een tijdelijk vaarverbod noodzakelijk. We willen koste wat het kost voorkomen dat besmetting van het coronavirus op het water plaatsvindt’.

Het vaarverbod wordt ingesteld van vrijdag 10 april 2020 tot en met maandag 13 april 2020 en geldt voor de recreatievaart. Uitgezonderd zijn de hulpdiensten en de beroepsvaart.

‘De komende dagen verhogen we de controle op het water. Die controle richt zich naast Giethoorn ook op andere locaties waar veel boten kunnen komen. We zien er streng op toe dat het vaarverbod niet wordt overtreden en dat de 1,5 meter afstand wordt nageleefd. Gebeurt dit niet dan volgen er boetes. Maar ik hoop dat het zover niet hoeft te komen en dat iedereen de discipline kan opbrengen om thuis te blijven. Het is even niet anders, maar het is noodzakelijk. Na het coronavirus verwelkomen we iedereen graag weer op het water en op het land. Dan kan men als vanouds ervaren wat gastvrijheid en gastheerschap bij ons in Steenwijkerland betekent’ aldus burgemeester Rob Bats.

Nieuws: 17-03-2020

Het is officieel en aanbevolen door de overheid.

Nieuws: 07-03-2020

Kayakers Rescued Strangford Lough

Eight kayakers got into difficulty in Strangford Lough this morning and have been recovered to shore by lifeboat and helicopter.

Belfast Coastguard was called at 10.35am by two kayakers who had managed to make it to an island in the Lough and reported that another six kayakers in their group were in the water after capsizing.

HM Coastguard sent the Coastguard rescue helicopter from Prestwick and Coastguard Rescue Teams from Portaferry and Bangor and requested the launch of the Portaferry RNLI inshore lifeboat.

The two kayakers who had made the call for help were located by the Coastguard helicopter on an island and were airlifted to shore and the RNLI Portaferry lifeboat recovered the other six people from Strangford Lough. All casualties were received on shore by the Northern Ireland Ambulance Service and have not required hospital treatment.


Notes to Editors: General advice for kayakers

HM Coastguard recommends that kayakers tell someone at home their passage plan including points of arrival and departure, timescale and any other relevant information. It would also be advisable to consider advising the Coastguard of your intentions and any deviation of your plans. You should also carry a VHF marine band radio and/or PLB. Call the Coastguard if you get into difficulty, preferably via channel 16 on your radio or if not call 999 and ask for the Coastguard.
Nieuws: 29-02-2020

Onderkoelde kajakker gered uit IJmeer

Vandaag rond 15:15 zijn de reddingboten uit Huizen druk in de weer geweest met twee kajakkers.

De kajakkers kwamen in de problemen tussen IJburg en forteiland Pampus, waar een van de twee kajaks omsloeg. De persoon uit de omgeslagen kajak was niet meer in staat om zelfstandig in zijn eigen kajak te komen. Hierop is de tweede kajakker hem te hulp geschoten en heeft hem achterop zijn eigen kajak naar het forteiland Pampus gebracht.

Tezamen met de reddingboot Ronduit van Reddingsbrigade Naarden en een boot van de Waterhulpdienst zijn de Nikolaas Wijsenbeek en De Huizer ter plaatse gegaan. Hier hebben de bemanningsleden van de reddingboten de eerste hulp van het onderkoelde slachtoffer overgenomen van de forteilandbeheerder. Ondertussen is er door de Kustwacht een Search and Rescue helikopter vanuit Den Helder gealarmeerd welke kort na de alarmering ter plaatse is gekomen. Een verpleegkundige van de helikopter heeft ter plaatse het slachtoffer onderzocht en besloten deze voor verder onderzoek te vervoeren naar het Amsterdam UMC locatie VUmc.

Het tweede slachtoffer is met de boot van de Waterhulpdienst en een opstapper van de Ronduit naar Muiden vervoerd, alwaar zijn familie hem opwachtte.

Ondertussen hebben de Nikolaas Wijsenbeek en De Huizer een zoekslag gemaakt naar de kajaks die nog op het water dreven. Deze zijn uiteindelijk aangetroffen en geborgen.

Nieuws: 04-02-2020

Gestrande kajakker in Florida na dagen uit water gered

Een 67-jarige kajakker die al ruim een week werd vermist, is maandag teruggevonden in Florida. De man ging op 22 januari alleen kajakken in het Everglades National Park in de Amerikaanse staat, maar kwam niet op zijn eindbestemming aan. Daarop werd een gerichte zoekactie gestart.

Speel videobericht.
Nieuws: 25-01-2020

KanoRijnland Pinkstertoernooi

Nieuws: 15-01-2020

KNRM rukte vorig jaar 446 keer uit in Friesland: veel verstrikte kajakkers

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in 2019 in Friesland 446 keer uitgevaren. Dat is iets meer dan een jaar eerder (429).

Landelijk is 2.458 keer uitgevaren. De KNRM zegt dat er een opvallende stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij.

Het station van Hindeloopen - verantwoordelijk voor de driehoek tussen Stavoren, de Afsluitdijk en Makkum - moest verreweg het vaakst het water op: 108 maal. Het is daarmee één van de drukste stations van het land. Harlingen volgt met 56 reddingsacties.,,We hebben afgelopen jaar veel jachten met motorstoringen gehad’’, blikt schipper Henk-Jan Kuin van station Hindeloopen terug. ,,Ook raakten regelmatig kitesurfers verstrikt en we hebben vastgelopen huurboten gehad.’’ Het meest opvallende incident noemt hij de 43-jarige Zweedse vrouw die eind juli bij Makkum verdronk. Ze was een dagje naar het strand en viel van een opblaaszwaan. ,,We hadden vorig jaar ook nog een kajakker die onderweg was van Makkum naar Den Oever, met windkracht 5. Hij viel en raakte onderkoeld. De man kon nog wel bellen en is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.’’

Drukte in juli bij Reddingsbrigade en KNRM
Eind juli was het alle hens aan dek bij de reddingsdiensten. Bij de Reddingsbrigade leidde het warme weer tot een recordaantal van 1200 zwemmers dat in rivieren, meren en de zee in de problemen kwam.

Lees ook | Reddingsbrigade moest 1200 mensen uit het water halen

Ook bij de KNRM was het destijds druk. ,,Er waren toen wel zes dingen op een dag en soms zelfs drie meldingen op hetzelfde moment’’, weet Kuin nog. ,,Dan moet je keuzes maken. Soms ben je bezig met een uitruk en komt er iets tussendoor.’’ In overleg met de Kustwacht wordt dan bepaald welke melding prioriteit krijgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een motorboot met een storing even blijft liggen en dat de vrijwilligers van de KNRM zich spoeden naar een meer dringende hulpvraag.

Het station van Hindeloopen heeft ongeveer twintig vrijwilligers die varen. Over de bezetting is Kuin, havenmeester van Hindeloopen en dus vrijwel altijd beschikbaar, niet te spreken. Er is een tekort aan vrijwilligers dat tijdens kantooruren bij calamiteiten de boot op kan. In de avonden en weekenden is dat geen probleem. ,,Het gaat goed met ons station, maar veel mensen die hier wel wonen, werken ergens anders. Zij mogen dan niet altijd weg van hun baas. Het zou mooi zijn als werkgevers wat coulanter zijn naar hun werknemers toe, als ze bijvoorbeeld weg moeten voor een melding. Dat zou ons erg helpen.’’

In actie voor een koe
Op 28 mei 2019 ging de KNRM af op een bijzondere melding. De dienst moest in actie komen voor een koe die rondzwom in de Waddenzee voor de dijk van Ameland. Het dier werd gespot ter hoogte van de Ballumerbocht. De KNRM rukte daarop uit met twee boten. Een uur later lukte het pas het dier naar de kant te krijgen. Daar werd de koe met behulp van een kraan op het droge geholpen en in een veewagen gezet. Het Amelander beest was voor het eerst buiten dit jaar en is in enthousiasme over een dijksloot gesprongen. De koe was uitgeput, maar heeft het hachelijke avontuur wel overleefd.

Bron: www.lc.nl
Nieuws: 12-01-2020

Drie vermiste kajakkers dood teruggevonden in Franse baai, jongen van 15 overlee

In de baai van de Somme, in het noordwesten van Frankrijk, zijn de lichamen van drie kajakkers gevonden. Een vierde - een jongen van 15 jaar - was nog in leven en is zwaar onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de publieke radiozender France Bleu.

De vier, allemaal lid van een kajakvereniging in Saint-Valéry-sur-Somme, werden zaterdagavond als vermist opgegeven. Ze waren met een groep van 8 personen gaan kajakken op zee, maar hadden zich afgesplitst omdat ze een andere route wilden nemen. Het groepje had aan het eind van de middag op de bestemming moeten arriveren, maar kwam niet aan. Daarop werd een zoektocht op touw gezet.Alle slachtoffers werden gevonden bij Le Crotoy. De eerste twee rond middernacht, een derde rond 4 uur zondagmorgen. De doden zijn twee mannen van 46 en 47 jaar en een vrouw van 58. Het nog levende slachtoffer is een jongen van 15. Wat er is gebeurd is nog niet duidelijk. (lees hieronder verder)

Volgens de burgemeester van Crotoy waren de weersomstandigheden in de baai zaterdagavond mild, maar zijn de stromingen er vaak verraderlijk. De slachtoffers waren mensen uit de streek en ervaren kajakkers.
Nieuws: 16-12-2019

Zie me lopen, met kano en peddelBij mooi weer kanode ik. Haalde ik dat enorme blauwe plastic gevaarte uit de gang en legde het in de gracht, naast de boot van Willem. Zie daar de reden dat ik niet meer kano. Willems boot is weg. Hij heeft hem verkocht aan iemand die hem pijlsnel in de fik wist te zetten. (Een Kees Kistje doen noemden wij dat vroeger, naar de AZ-speler die zijn sportzaak in de fik gezet zou hebben voor de verzekering. Als dat nooit bewezen is, meneer Kist, alsnog excuses voor ons vrolijk gezongen ‘Keessie is een pyromaan.’)


Gisteren is Willems wrak helemaal weggehaald. Nu heb ik geen opstapplek meer. En als het me al zou lukken vanaf de kade te water te gaan, dan kom ik er tot aan de zondvloed niet meer uit. Ik kan natuurlijk naar dat trappetje bij het café op de hoek maar sommige dingen moet je jezelf niet aandoen, vind ik. Zie me lopen, met mijn kano en peddel. Een niet onbekende, niet superfitte buurtbewoner in een niet bepaald afkledend zwemvest met een hol stuk plastic van drie meter langs een vol terras stamgasten.

“Lekker stukkie kanoën, buurman?” De eersten staan al op, pils in hand, om over te steken en de beste plek op de brug in te nemen. Uit het café zelf klinkt de haastig afdrogende kastelein: “Wacht op mij!” en ook de oude eigenaar trekt zich aan de biljartklok omhoog. Dit moet ie zien.

“En over twee uur komt ie terug, is nog leuker,” zegt een vaste klant tegen een toerist. “More funnie. Then he climbs er out.”

De bloemist gooit geestig als ie is wat losse bloemen in het water. ‘Welke muziek wil je gedraaid hebben?’

Ik was er al niet handig in. Ooit lag ik een halfuur naast de kano tegen de kade aan gedrukt, schuilend tot iedereen zijn kinderen naar school had gebracht en weer binnen was. Toen pas klom ik eruit.

Dit lijkt een lange inleiding voor Kano te koop, maar ik wilde het eigenlijk hebben over ‘Terugkomen is niet hetzelfde als blijven.’ Een inspirerend gedicht onder de brug van Stubbe, de vishandel. Daar waar je van het Singel onderlangs naar het IJ kunt varen. Ik peddelde er altijd langs en dan rechtsaf langs de rondvaartboten en het Centraal, via Nemo tot aan achter Artis en dan de Amstel op. Ik dacht: nu zie ik die mooie woorden van Belle van Zuylen nooit meer. Maar je kan er ook langslopen, zag ik vanochtend.

Langslopen is niet hetzelfde als langsvaren, maar in mijn geval veel minder gênant.

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van ‘de’ Amsterdammer.
Nieuws: 25-11-2019

Kayakers were competent and fully equipped


(Lifeboat launched after fears over kayakers)

FRESHWATER Independent Lifeboat (FILB) was launched today (Sunday), after two kayakers were spotted struggling to reach land.

The team was paged by Solent Coastguard at 4.32pm, with crew arriving on the scene at 4.40pm, and D-Class launched shortly afterwards.

A spokesperson for FILB said: "Initial reports by Needles NCI suggested two kayakers were having difficulties approaching Scratchell's Bay. It was reported that one was towing the other.

"Upon approaching Scratchell's, a crew member spotted some light a little further along. After signalling with torch, the individual responded, and contact was made."


FILB crew members spoke with the kayakers, and identified they were competent and fully equipped with lifejackets and relevant safety devices.

Both kayakers were unhurt and fully coherent.

Satisfied that the situation had been resolved, Solent Coastguard stood down FILB, and D-Class returned to the boathouse for a 5.08pm recovery.
Nieuws: 13-11-2019

Kayakers rescue pilot who crashed plane into lake

Kayakers rescued a pilot who crashed his small plane into a freezing lake near Covington, Washington, officials said. The pilot is recovering at a hospital.
Source: HLN

Nieuws: 11-11-2019

Kanoër redt twee jongens uit Ketelmeer

Op het Ketelmeer zijn gistermiddag twee jongens gered die waren omgeslagen met hun bootje. Een passerende kanoër zag de drenkelingen en schoot te hulp.

De kanoër sloeg alarm en verleende eerste hulp. "Die heeft ze naar het eiland gebracht en met zijn eigen isolatiedekens ingepakt", schrijft de KNRM Urk. De hulpdiensten rukten massaal uit. Naast de KNRM kwamen ook de brandweer, duikers uit Urk en een ambulance op de melding af.

De onderkoelde jongens zijn door de KNRM naar de Schokkerhaven gebracht. Daar konden ze onder de douches van de jachthaven weer op temperatuur komen.

De KNRM heeft later in het donker het omgeslagen bootje geborgen, meldt Omroep Flevoland.

Nieuws: 27-09-2019

VeluweRally 2019 gaat niet door!

ANNULERING van de EENENVEERTIGSTE (41e) VeluweRally (zaterdag 28 en zondag 29 september 2019).!

Hoewel een beetje kanovaarder niet in de war raakt van een beetje wind of regen zijn de weersverwachtingen voor dit weekend van 28 en 29 september 2019 wel aanleiding voor de organisatie van de Veluwerally om deze te annuleren. Met de voorspelde windkracht van 6 a 7 in combinatie met fikse regen en temperaturen rond de 12 a 13 graden is het varen van een kanotocht op de IJssel naar het oordeel van het bestuur niet verantwoord.

Zelfs de inzet van Rode Kruis (EHBO) en Reddingsbrigade Deventer/Apeldoorn is dan niet toereikend om door de kou bevangen of omgeslagen vaarders op tijd te kunnen opvangen. Aangezien de populatie deelnemers niet louter uit doorgewinterde, op winterse omstandigheden getrainde vaarders bestaat, mogen we niet rekenen op een grote zelfredzaamheid. Ook weten we van een groot aantal regelmatige deelnemers dat ze met goed weer de Veluwerally op de IJssel als een pleziertocht ervaren. Aan die herinnering kunnen we komend weekend zeker geen invulling geven. Met deze weersomstandigheden is het echt geen pretje en onvoorbereid en ongetraind op dergelijke omstandigheden zelfs gevaarlijk om de tocht te varen.

Dat maakt dat we als bestuur helaas deze jaarlijkse activiteit op het laatste moment moeten afblazen en dat terwijl de waterstanden dit jaar wel toereikend waren. De 41e Veluwerally gaat dus helaas niet door. Volgend jaar zijn we wel weer van de partij.

Dit besluit wordt ondersteund door Rijkswaterstaat, Rode Kruis en Reddinsgbrigades. Veiligheid staat voorop.

De vooraf overgemaakte inschrijfgelden worden natuurlijk teruggestort.
Nieuws: 20-08-2019

Kayakers rescued after being trapped on beach for four hoursTwo kayakers were rescued after they became trapped on a beach for four hours due to strong winds and high seas.

At about 2pm on Sunday, August 18 the Wyke Coastguard Rescue Team was called out to a beach near to the White Nothe, where two kayakers had become trapped because of the severe weather conditions.

The Weymouth inshore lifeboat was called to help extract the kayakers by sea but due to the strong winds and high tide, this was deemed too risky.

Lulworth, Kimmeridge and St Alban coastguard rescue teams were also requested to assist due to the difficulty of the rescue.


The casualties were approximately 200 metres below the cliff so the crews set up some rope rescue equipment and sent one team member down to help the casualties.

It was then realised that the kayakers had no footwear and the extraction could not take place until some spare shoes arrived due to the difficulty of the extraction over loose rocks.

Eventually the kayakers were winched to safety one at a time, with both safe by 6pm.

They were placed in the warm coastguard vehicles and assessed for any injuries before the teams headed back to their stations.
Nieuws: 31-07-2019

Drie Duitse toeristen dood in Alaskaans meer met rubberen kano.Drie Duitse toeristen op leeftijd dood in Alaskaans meer na ongeluk met rubberen kano
In een ijskoud meer in Alaska zijn gisteren de lichamen van drie Duitse toeristen gevonden. Het gaat om een man en vrouw van 67 en een man van 62. Ze droegen zwemvesten en zijn om nog onbekende reden uit hun opblaasbare kano gevallen.

Ook de rubberboot van het drietal is teruggevonden. De twee 67-jarigen waren als stel op vakantie. Zij werden door mensen in een andere kano in het water teruggevonden. Het lichaam van de derde man (eveneens een Duitser) werd aangetroffen op een ijsschots.

Het meer, onderdeel van de Valdez-gletsjer, staat bekend om zijn mooie uitzichten, omdat er op het water grote ijsschotsen drijven. Kanoën op het meer is dan ook populair, maar niet zonder gevaar. Bijna alle tochten worden gedaan met een gids, maar het is niet verboden om zelf op pad te gaan.

Onderzoekers in Alaska hebben wel een vermoeden over de doodsoorzaak van het drietal. Door hogere temperaturen zijn veel ijsschotsen aan het afbrokkelen, waardoor er zowel deels boven als onder het water grote stukken ijs drijven. Als je niet weet waar dit het geval is, kan de kano omslaan, waarna het moeilijk is om weer uit het ijskoude water te komen.

Nieuws: 30-07-2019

KanoPolo

Vandaag een mooi artikel in het AD over Kanopolo bij UKC!
Nieuws: 12-07-2019

Pas op voor blauwalg.

We hebben vandaag jammer genoeg het bericht ontvangen dat door de aanwezigheid van blauwalgen een recreatieverbod is ingesteld (o.a. voor kano en kajak) op het kanaal tussen de Sasbrug en de Centrumbrug in Izegem ("de 3e en 4e brug").
Via volgende link vind u het politiebesluit: http://bit.ly/Blauwalgen

Nieuws: 09-07-2019

Grote reddingsactie bij Faeröer.

Faeröer is een eilandengroep, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. Door wind en stroom werd een groep van 9 kajakers gesplitst. 6 werden in de helikopter getrokken. De laatste drie gingen door naar de kust, begeleid door de kustwacht die ook de andere kajaks meenam. Het schijnt een groep zonder lokale kennis te zijn.

Nieuws: 08-07-2019

Relevante vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app

Rijkswaterstaat heeft alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de nautische veiligheid op de Waddenzee en heeft veel informatie beschikbaar voor vaarweggebruikers om een veilige tocht van- en naar de Waddeneilanden te maken. Deze informatie blijkt echter lastig te vinden, zeker als je niet dagelijks op het wad vaart. Het grote voordeel van de app is dat deze nu alles bundelt.

Hulp van de Wadvaarders
De app is begin dit jaar gepresenteerd tijdens de Wadvaardersdag in Harlingen. Daar is gelijk een groep geformeerd die de app onlangs twee weken getest heeft. Dat zorgde voor een aantal aanpassingen, waardoor de app nu klaar is voor gebruik.

Rijkswaterstaat-projectleider Floris van Bentum: 'Rijkswaterstaat beschikt over veel informatie die ook voor de watersporter geschikt is. We begrijpen dat als je niet dagelijks vaart op het wad, dit soms moeilijk te vinden is. Dat verbeteren we nu door alles te bundelen in de app. Zo maken we de informatie toegankelijker en overzichtelijker. Enerzijds als dienst, maar zeker ook om de veiligheid te vergroten.'

Werelderfgoed Waddenzee
De app is vanaf nu te downloaden in de App Store en in Google Play. De app was al gratis te gebruiken. De update over het wad wordt ook gratis ter beschikking gesteld, vanwege het tienjarig jubileum van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee.

Samenwerking basis van RiverGuide app
RiverGuide is een samenwerking van Rijkswaterstaat, diverse havenbedrijven en enkele provincies. RiverGuide bundelt informatie van Rijkswaterstaat en andere vaarwegbeheerders en is bedoeld om de veiligheid en doorstroming te bevorderen.
Nieuws: 02-07-2019

Poolvos doet het onmogelijke..

Poolvos doet het onmogelijke: loopt in recordtijd van Noorwegen naar Canada
Een jonge poolvos heeft Noorse onderzoekers versteld doen staan met een zeer lange én snelle wandeling. Het dier liep - over land, gletsjers en zee-ijs - van Noorwegen naar Canada en legde de in totaal 3.506 kilometer af in 76 dagen. ,,We konden onze ogen niet geloven.”

De onderzoekers van het Noorse Pool Instituut publiceerden vorige week de gegevens van de opmerkelijke reis - afgelegd in 2018 - in het wetenschappelijke tijdschrift Polar Research. De vos - jonger dan één jaar - begon haar reis op 26 maart in Spitsbergen. Eenentwintig dagen - en 1.512 kilometer verder - kwam ze aan in Groenland. Vandaar ging ze verder en bereikte ze op 1 juli 2018 Ellesmere Island, in het noorden van Canada. Omdat de poolvos in juli 2017 was voorzien van een gps-tracker konden de onderzoekers van het Noorse Pool Instituut haar opmerkelijke reis stap voor stap volgen.

,,Het was ongelofelijk’’, zegt onderzoekster Eva Fuglei in Engelstalige media. ,,Eigenlijk geloofden we eerst niet dat het waar was.’’ De Noren dachten dat het dier misschien dood was en dat de gps-tracker op een boot was beland. ,,Maar er gaan geen schepen zover het zee-ijs in. Dus moesten we er maar vanuit gaan dat het de vos was.’’‘Duizelingwekkende snelheden’
De poolvos liep in een zoektocht naar voedsel over het ijs richting Groenland, vervolgde daar haar weg over land en gletsjers en bereikte Canada ook weer over zee-ijs. Het dier legde de afstand af met soms erg hoge snelheden. Gemiddeld liep ze 46,3 kilometer per dag, maar op sommige dagen wist de vos veel grotere afstanden af te leggen, met een uitschieter van 155 kilometer. Waarschijnlijk gebruikte ze die dag het zee-ijs ‘als vervoersmiddel'.

De tocht hoort bij de langste tochten door poolvossen die ooit geregistreerd zijn. De topsnelheid van 155 kilometer per dag is volgens Fuglei de hoogste ooit gemeten. Het was vooral die hoge snelheid die de onderzoekers verbaasde.Belang
Volgens de onderzoekers toont de tocht van de vos ook het belang van zee-ijs aan. De dieren gebruiken het ijs in hun zoektocht naar voedsel, dat in de winters minder voorhanden is. De Noorse minister van Klimaat en Natuur, Ola Elvestuen, zegt dat ook tegen het instituut. De opwarming in het noorden gaat erg snel. We moeten onze uitstoot en de opwarming van de aarde snel verminderen om te voorkomen dat het zee-ijs in de zomers helemaal verdwijnt.

Na aankomst in Canada werd de tocht van de vos nog verder gevolgd. Uiteindelijk legde ze in vier maanden tijd maar liefst 4.415 kilometer af. Het is onduidelijk hoe het de vos nu vergaat. In februari van dit jaar stopte de gps-tracker met werken. Als ze in het noorden van Canada wil overleven, moet ze haar dieet volgens de onderzoekers wel aanpassen. Daar leven vossen vooral van lemmingen, in Spitsbergen eten ze vooral zeedieren als zeevogels.
Nieuws: 01-07-2019

Kanoën verboden, vissen hebben er last van.

BOXTEL - Kanoërs moeten de beek de Reusel in Noord-Brabant voorlopig even links laten liggen. Kanovaren is er verboden, omdat vissen daar te veel last van hebben. „Vissen hebben het op deze plek zo moeilijk dat wij elke verstoring willen voorkomen. Het zuurstofgehalte is hier inmiddels dusdanig laag dat alles gedaan moet worden om het leven in het water te beschermen”, aldus waterschap De Dommel. Een ander gevaar is dat kano’s vastlopen op de bodem van de beek door de lage waterstand.

Bron: Telegraaf
Nieuws: 27-06-2019

Giftig visje slaat toe op strand langs de Noordzee.

Giftig visje slaat toe op strand langs de Noordzee, vrouw met spoed naar ziekenhuis

VLISSINGEN - Het aantal giftige kleine pietermannen in de Noordzee neemt toe. Het diertje sloeg vorige week toe op het strand van Knokke waar een vrouw werd gestoken en met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht.
n vergelijking met studies van twintig jaar terug is er een vervijfvoudiging van het giftige warmwatervisje in de Noordzee, blijkt uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Kust en Zee (VLIZ). De Noordzeegarnaal, een koudwatersoort, is juist met factor vijf afgenomen.

De kleine pieterman hoort eigenlijk helemaal niet thuis in de Noordzee, maar doordat het water opwarmt komt een van de giftigste visjes nu ook hier vaker voor. ,,De Noordzee is de voorbije halve eeuw met 1,7 graden opgewarmd, twee keer zo snel als het wereldgemiddelde voor oceaan en zeeën. Dit uit zich in allerlei verschuivingen in het voedselweb, met als belangrijkste het wegtrekken van koudwatersoorten en een toename aan dieren en planten afkomstig van de Atlantische Oceaan of zuidelijker”, meldt de VLIZ.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw leek de kleine pieterman hier bijna uitgestorven. Sindsdien neemt het aantal gestaag toe.

Gestoken
De Antwerpse Isabelle Van Hulle (55) werd vorige week tijdens haar strandvakantie in Knokke gestoken door de kleine pieterman, meldt de Belgische krant HLN. Ze ligt al sinds woensdag in het ziekenhuis nadat ze op een van de stekels ging staan. Nadat ze werd gestoken kreeg ze ‘een heel erg extreme reactie op het gif van de kleine pieterman.’ Volgens Van Hulle had de chirurg nog nooit zoiets eerder gezien. Haar opgezwollen voeten kregen alle kleuren van de regenboog. Ze wil strandbezoekers waarschuwen. ,,Mijn kleinkinderen gaan nooit meer zonder watersandalen de zee in of het strand op.”

Het visje is slechts tussen de tien en achttien centimeter lang, houdt van warmte en ondiep water en verstopt zich onder het zand. Ook langs de Zeeuwse kust komt de pieterman voor. Wie op de stekels gaat staan, vergaat van de pijn. Het beste is om meteen met je voet in een badje te gaan zitten met warm water en eventuele stekels met een pincet te verwijderen. Slechts een enkeling krijgt een allergische reactie, zoals sommigen ook krijgen bij een wespensteek. Waarschuw dan meteen een arts.

Het zijn voornamelijk wandelaars of zwemmers die gewond raken doordat ze per ongeluk op het ingegraven visje trappen. Maar ook duikers hebben regelmatig een confrontatie met het gevaarlijke visje.

Nieuws: 24-06-2019

Wederom een zeehond in de Amstel, laatst gezien in de buurt van Uithoorn:

Een zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij De Kwakel (Noord-Holland) is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel.In de middag reisde een team naar de hoofdstad om het welzijn van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren. Maar uiteindelijk is de zeehond niet meer aangetroffen voordat het buiten donker werd.

Op basis van gemaakte foto’s vermoeden de deskundigen van Zeehondencentrum Pieterburen dat het gaat om een ringelrob, die normaal gesproken in het poolgebied bij Noorwegen voorkomt. “Dat is dus een pooldier dat hier in Nederland in De Kwakel in een hittegolf terecht komt. Slechte timing”, zegt woordvoerder Sander van Dijk van het zeehondencentrum.

Politieagenten signaleerden de zeehond zondagmiddag bij een sluis in De Kwakel. De zeehond vervolgde zijn weg in de richting van Uithoorn om via de Amstel en het IJ de zee weer te vinden. Maar dat is een lange en vooral drukke route, en daarom kwam ‘Pieterburen’ in actie. Hulp lijkt nu extra belangrijk omdat het dier vermoedelijk helemaal vanuit Noorwegen is komen zwemmen en behoorlijk vermoeid kan zijn geraakt.

Donker
De zeehond werd op zijn route al door enkele mensen gespot en lag rond 18.00 uur ergens bij Amsterdam op een stil plekje wat uit te rusten. Maar toen het hulpteam (vrijwilligers van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren en een strandingscoördinator) in de avond op de laatste meldingsplek kwam, was de zeehond daar niet meer. In het donker heeft het niet veel zin om te zoeken.

“Als we de zeehond vinden, dan kijken we hoe hij eraan toe is, of ie er goed bij ligt. Eventueel gaan we hem vangen, een handje helpen en hem zelf dichter naar de zee brengen,” zegt Van Dijk. Maandagochtend wordt een nieuwe poging ondernomen het beest te vinden en te kijken wat zijn conditie is. Het zeehondencentrum vraagt mensen die het dier zien dat te melden. Volgens Van Dijk is het de derde ringelrob die in de afgelopen zes jaar ons land aandeed.


Zoek

Nieuws

07/05
17/03
07/03
29/02
04/02


Kalender

14/08
15/08
15/08
22/08
22/08


Laatste updates

09/07
08/03
05/03
17/01
28/12
Website: 234 pagina's.