inderdaad bedoeld om een andere boot mee te slepen. Een goede sleeplijn is twee en half keer zo lang als de boot, bestaat uit drijvend touw (geen lint), waarvan het eerst gedeelte is verwikkeld met elastiek. Aan het uiteinde zit een stevige karabiner en een drijvertje , het andere einde van de lijn zit met een band om je middel.
In elk geval moet het snel los te maken zijn door middel van een snelsluiting. Het wordt meestal opgeborgen in een tasje. Om te voorkomen dat het koord in het tasje in de knoop raakt wordt het eerst via vingerhaken ingekort, daarna zorgvuldig opgevouwen zodat het zich zelf snel kan uitrollen.
Als de sleeplijn gepunnikt is en er teveel obstakels op het achterdek zijn, raakt de lijn bekneld en duurt de redding te lang.
Ook is het belangrijk dat de karabinerclip glad is en de sluiting ervan geen nokje heeft zodat er geen lijnen achter blijven haken.
Korte sleeplijn.
Een multifunctioneel lijntje,
Je kunt het gebruiken om je boot een kort eindje over het water te verplaatsen
terwijl jezelf op de wal blijft.
Het wordt ook gebruikt om een andere boot te slepen.
Je kunt het ook gebruiken om je boot te zekeren,
even vast te maken tijdens een pauze.
Je paddel aan vast te maken tijdens een redding.
Waarvoor wordt sleeplijn gebruikt.
Iemand kan uitgeput raken door slechte weersomstandigheden.
Iemand krijgt kramp of wordt zeeziek.
Iemand wordt zo angstig dat hij zijn evenwicht niet meer kan handhaven.
Een ander moet hem dan vasthouden, en beiden moeten gesleept worden.
De groep zodanig ophoudt dat daardoor problemen voor de groep kunnen ontstaan
(b.v. opkomend slecht weer, missen van het tij)
Nog meer mogelijkheden
Voor het dragen van een (volle) kano.
als reddingslijn iemand slepen naar de kant (pas op met toegooien van de lijn ivm karabijn of zware drijvers aan lijn)
Het maken van een tarp voor beschutting
Het vastmaken van de boot aan een boom.
Tip:
Leer een aantal knopen welke het makkelijk maken om je sleeplijn extra functies te geven.
Sleeplijn regelmatig controleren i.v.m. knopen (en haken). Tip:Lengte van deklijn is 3x de breedte
Door deze laatste lijn gekruist over de deklijn te bevestigen, kun je snel de lengte aanpassen of je deze direct aan de te slepen boot wilt doen of losser zodat deze wat meer achter je schouder komt mee te slepen.
De karabijn is zowel links als rechts snel aan te haken
Indien kleine sleeplijn lang genoeg is (3x de breedte van een kano).
Kleine sleeplijn aan kant van slachtoffer maken, dan onderlangs over zijn dek en weer terug aan eigen boot maken en merk zelf op hoe stabiel de slachtoffer in zijn boot kan blijven zitten.
Enkel slepen
Een sleeplijn altijd onderlangs vastmaken aan
1 grijplijn langs de boot. bovenlangs kan aan de punt van de boot de karabijn weer loslaten
Dubbel Slepen
Niet doen is het eerste advies.
Het is veel efficienter om een enkele sleper steeds te wisselen. Dit komt omdat in dynamische omgevingen de lijnen vrijwel nooit gelijktijdig strak staan door o.a golven. Natuurlijk alleen verstandig wanneer het slachtoffer volledig bij is!
Belangrijkste tip:
begin tijdig met slepen. Iemand die zelf nog een beetje mee kan peddelen blijft warm. Bovendien is een persoon slepen makkelijker dan een vlotje van twee! Een uitzondering is een situatie waarbij de sleper hulp nodig heeft op koers te blijven. In dat geval sleept de voorste sleper niet, maar corrigeert deze enkel.
In kalmer water kan een dubbele wellicht goed werken.
In dat geval vaart de sterkste vaarder voorop!
Y-vorm
Het voordeel van de Y-vorm is dat bij een grote groep een van de slepers eenvoudig afgelost kan worden. De nieuwe sleper maakt zich vast aan het slachtoffer en maakt de af te lossen sleper los. In het plaatje rechts benadrukken we nog even hoe belangrijk het is om iemand bij een slachtoffer te hebben die niet stabiel is.
In de praktijk blijkt het vaak lastig om continu een strakke lijn te houden vanaf beide kajaks. Hierdoor wordt de filelijn (meerdere slepers achter elkaar) vaker toegepast.
Ceufad
Een zwemmer die niet door een stroming komt, maar verder in goede conditie verkeerd, kan eenvoudig een lift worden gegeven. De zwemmer houdt zich aan de achterkant (grijplijnen) van de kajak vast Dit werkt enkel wanneer de zwemmer flink met de benen meezwemt. Kan deze dat niet dan is het makkelijker wanneer de zwemmer het lichaam op het achterdek legt.
Geven we een zwemmer een lift dan hangt deze meestal aan het achterdek maar is de zwemmer gewond of niet helemaal bij kiezen we het voordek. Immers moeten we kunnen controleren hoe het met de zwemmer gaat en of deze niet los laat.
Praktijk vanuit de boot
Met een lange sleeplijn (15m) iemand trekken om een boei, om aan te geven hoe groot de bocht moet zijn wanneer je met iemand vaart zonder dat de lijn de boei raakt.
Een stuk varen met 2 personen en deze onderling om de 50 meter proberen af te wisselen
afwisselen is minder vermoeiend dan beide tegelijk slepen. Bij genoeg deelnemers
Waaier sleep
In plaats van achter elkaar, kun je ook met de meerdere vaarders naast elkaar slepen. Hierbij trekt de middelste het centrum van het samengehouden vlot en de buitenste trekken de respectievelijke buitenste kano’s. Deze manier van slepen is geschikt om een vlot met meerdere kano’s in bedwang te houden.
Duwen
Wanneer je door omstandigheden je sleeplijn niet kunt gebruiken bestaat er ook nog de mogelijkheid om een mede vaarder te ondersteunen en toch vooruit te komen. Om beide kano’s bij elkaar te houden en de duwkracht over te brengen, helpt het erg als de redder een kort lijntje bevestigd van zijn deklijnen voor de cockpit naar de voorpunt van de geredde.
Grote afstand met kano naar brug varen, vaak oefenen we enkel kleine stukjes, hoewel op zee dit niet realistisch is en er zeker ook grotere afstanden gedaan moeten worden (betreft het verdelen van je energie).
Praktijk slepen vanuit water
Korte lijn kan als opstap gebruikt worden, links aan de rand 2x haken,
zodat de slachtover over je boot heen kan kruipen in zijn eigen boot in.
Ceufad
De zwemmer houdt zich aan de achterkant (grijplijnen) van de kajak vast Dit werkt enkel wanneer de zwemmer flink met de benen meezwemt. Kan deze dat niet dan is het makkelijker wanneer de zwemmer het lichaam op het achterdek legt.
Geven we een zwemmer een lift dan hangt deze meestal aan het achterdek maar is de zwemmer gewond of niet helemaal bij kiezen we het voordek. Immers moeten we kunnen controleren hoe het met de zwemmer gaat en of deze niet los laat.