Diversen

- * Welkom
- Fortune cookies
- Kalender
- Nieuws
- Zoekresultaten

Verschil tussen Shareware, Freeware, Demo

Freeware

Freeware is gratis software, maar de makers stellen een bedankmailtje of een andere vorm van erkenning zeker op prijs. Ook softwaregiganten als Microsoft geven vaak freeware, maar daarmee willen ze u enkel warm maken voor andere producten.

Shareware

Shareware is software die u kan downloaden en, mits beperkingen, kan uitproberen. Deze beperkingen houden meestal in dat u het programma slechts een beperkte periode kan gebruiken (bijvoorbeeld 30 dagen) of dat u het programma slechts een beperkt aantal keren kan gebruiken. Indien de software u bevalt, ontvangt u, na de betaling van de vraagprijs, een registratiecode die de eventuele beperkingen van de sharewareversie opheft.

Adware

Ook adware is gratis software, maar de makers halen hun inkomsten uit advertentie-banners in de applicatie. Pas als een voldoende aantal keren op de banners geklikt wordt, ontvangen ze hun inkomsten. Zo hebben ze er alle belang bij dat hun programma verspreid wordt. In vele gevallen kan u tegen een kleine vergoeding ook een versie van het programma zonder advertentie-banners krijgen.

Maar, let op! Veel adware programmatuur maakt gebruik van spyware

Demo software

Demo software is vaak zeer beperkt bruikbaar. Vaak zijn opties zoals  opslaan of wijzigen geblokkeerd. Demonstratiesoftware is alleen bedoeld om u een globale indruk van de werking en mogelijkheden te geven. Deze blokkeringen vervallen na betaling van de registratie.

Open source

Open source software is niet altijd gratis. Open source software kenmerkt zich door het feit dat de broncode vrij beschikbaar is voor de gebruiker. Op deze manier maakt men het mogelijk dat vrijwilligers vanop eender welke plaats en op eender welk moment hun steentje kunnen bijdragen tot de verbetering en verdere ontwikkeling van de software. Een bekend, maar lang niet het enige, voorbeeld van oen source software is het besturingssysteem Linux. Ook OpenOffice (een gratis MSOffice alternatief) en de webbrowser Mozillazijn voorbeelden van open source software. Uitgebreide info over open source toepassingen in het onderwijs vindt u op http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/etos/index.html.


ZoekVraag van de dag

Als je alle tijd van de wereld had, wat zou je dan doen?


Nieuws

15/01
02/01
09/12
05/12
03/12


Kalender

25/01
27/01
03/02
16/02
16/03


Laatste updates

16/01
15/01
15/01
13/01
06/01
Website: 227 pagina's.